Най-малко девет души са убити, след като полиция стреля срещу

...
Най-малко девет души са убити, след като полиция стреля срещу
Коментари Харесай

Най-малко 9 души са убити от индийската полиция в протест срещу замърсяване

Най-малко девет души са убити, откакто полиция стреля против протестиращите, призоваващи за затваряне на леярна и цех за мед в южна Индия, оповестява " Гардиън ".

Жителите на пристанищния град Тотукуди в щата Тамил Наду дружно с природозащитници стачкуват повече от три месеца против един от най-големите медни фабрики в Индия . Твърдят, че той е главен източник на замърсяване и риск за риболова.

Собственикът на завода е лондонската компания " Веданта Ресурсес ", една от най-големите миннодобивни компании в света . Протестът прераства в принуждение, когато протестиращи с черни флагове атакуват централното ръководство и жилищен блок за чиновниците на лондонската компания, оповестява чиновник на компанията.

Протестиращите са запалили коли и са хвърляли камъни по полицията , което ги е предиздвикало да открият огън. Девет души са починали, разяснява Капил Кумар Сараткар, полицейски чиновник.

Рахул Ганди , началник на конгреса на националната опозиционна партия, подлага на критика потреблението на смъртоносна сил а от страна на управляващите. " Стрелбата от страна на полицията и убитите девет души в Тамил Наду е жесток образец за спонсориран от страната тероризъм . Тези жители бяха убити в митинг против несправедливостта . Моите мисли и молебствия са със фамилиите на тези мъченици и ранените ", написа той.

Полицията е опитвала да разпръсне хората със сълзотворен газ и водни оръдия. Дим се е издигал от няколко елементи на града. Според Джаякумар, министър на щата, полицейската пукотевица против протестиращите е била " неизбежна " .

#BanSterlite immediately.. We need #JusticeForTNSterliteProtest.. We all stand by #Thoothukudi people... Ban Sterlite immediately Tamil Nadu government..#SterliteProtest pic.twitter.com/JXLB6Kmz0O
— Dir Mohan G (@mohandreamer) May 22, 2018

Заводът, който може да създава 400 000 тона мед годишно, е затворен за повече от 50 дни и ще остане затворен минимум до 6 юни, защото локалният регулатор на замърсяването няма да му разреши да работи заради хипотетично неспазване на екологичните правила .

Еколозите и някои локални политици желаят държавното управление да затвори завода непрекъснато. " Бездействието на държавното управление е довело до митингите на хората и полицията прибягва до пукотевица, с цел да ги управлява. Трябва да се подхващат дейности за неотложно прекъсване на завода, с цел да се отговори на този проблем ", разяснява водачът на главната опозиционна група в Тамил Наду.

" Веданта Ресурсес " твърди, че митингите се основават на " подправени обвинявания " и възнамерява да удвои потенциала на 800 000 тона годишно . " Бихме желали да рестартираме завода колкото е допустимо по-скоро, по кротичък метод ", изяснява П. Рамнат, основен изпълнителен шеф.

Заводът е затворен за повече от два месеца през 2013 година от индийски екологичен съд, откакто жителите се оплакват от нездравословни излъчвания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР