Най-малко българи в Европейския съюз (14%) смятат, че е вероятно

...
Най-малко българи в Европейския съюз (14%) смятат, че е вероятно
Коментари Харесай

Българите са най-скептични в ЕС, че корупцията може да се накаже с глоби или съд

Най-малко българи в Европейския съюз (14%) считат, че е евентуално хора или компании, участващи в корупционни практики в страната, да бъдат санкционирани съществено или вкарани в пандиза от съда, сподели изследване на Евробарометър за корупцията. На противоположното мнение са 77% от интервюираните. За съпоставяне приблизително в Европейски Съюз на същото мнение за корупцията в тяхната страна са 39 на 100 от жителите.

 Колко евентуално мислите, че е хора или компании, които вземат участие в корупционни практики във вашата страна да бъдат санкционирани съществено или вкарани в пандиза от съда? (%)<br /><br />Източник: Евробарометър
Колко евентуално мислите, че е хора или компании, които вземат участие в корупционни практики във вашата страна да бъдат санкционирани съществено или вкарани в пандиза от съда? (%)

Източник: Евробарометър

Само 26% от българите считат (при приблизително в Европейски Съюз 44%), че е евентуално хора или компании, участващи в корупционни практики в страната, да бъдат хванати или докладвани на полицията или прокурорите. По-нисък е този % само в Словакия (24 на сто).

 Колко евентуално мислите, че е хора или компании, които вземат участие в корупционни практики във вашата страна да бъдат хванати от или докладвани на полицията или прокурорите? (%)<br /><br />Източник: Евробарометър
Колко евентуално мислите, че е хора или компании, които вземат участие в корупционни практики във вашата страна да бъдат хванати от или докладвани на полицията или прокурорите? (%)

Източник: Евробарометър

Двете страни заемат същите позиции в статистиката и когато интервюираните биват питани какъв брой евентуално мислят, че е на хора или компании, участващи в такива практики, да им бъдат повдигнати обвинявания и да бъдат изправени пред съда – единствено 23% от българите и 22% от словаците считат, че това е евентуално да стане в техните страни. Средно в Европейски Съюз на това мнение са 47%.

 Колко евентуално мислите, че е на хора или компании, които вземат участие в корупционни практики във вашата страна да бъдат повдигнати обвинявания и да бъдат изправени пред съда? (%)<br /><br />Източник: Евробарометър
Колко евентуално мислите, че е на хора или компании, които вземат участие в корупционни практики във вашата страна да бъдат повдигнати обвинявания и да бъдат изправени пред съда? (%)

Източник: Евробарометър

Колко публикувана е корупцията?

Мнозинството от българските жители (85%) е на мнение, че корупцията в страната е публикувана необятно при приблизително в Европейски Съюз 63 на 100.

 Колко публикуван мислите, че е казусът с корупцията в страната ви? (%)<br /><br />Източник: Евробарометър
Колко публикуван мислите, че е казусът с корупцията в страната ви? (%)

Източник: Евробарометър

Попитани дали хванатите в корупция високопоставени чиновници получават уместно наказване, 75% от българите и 56% приблизително в Европейски Съюз дават отговор негативно. Като най-разпространен тип корупция българите показват подкупите (39 на сто) и финансирането на партиите против въздействие върху политическите решения (46 на сто).

Пречки пред бизнеса
Проучване на Евробарометър
Данните за България
Малцина са далите отговор, че персонално са ставали жертва на корупция при искане на разрешителни за градеж или за комерсиална дейност; на смяна в предназначението на земя; при искане на обществени помощи, или при регистрацията на автомобил. Средно в Европейски Съюз позитивен отговор на подобен въпрос дават пет на 100 от участниците, а в България - 12 %.

Сред главните проблеми за правенето на бизнес са посочени незадоволителната инфраструктура (54 на 100 в България против 46 % в ЕС), шуробаджанащина (57 на 100 в България против 37 на 100 в ЕС) и корупцията (51 в България против 37 на 100 в ЕС), бързо изменящи се законодателство и политики (61% в България, 63% в ЕС), трудност на административните процедури (64% в България, 62% в ЕС).

Политика и бизнес

Твърде тесните връзки сред бизнеса и политиката в България водят до корупция, считат 92% от интервюираните в страната. Малко по-висок е процентът на споделящите това мнение само в Португалия (93%).

 Твърде тесните връзки сред бизнеса и политиката (в страната ви) водят до корупция (%)<br /><br />Източник: Евробарометър
Твърде тесните връзки сред бизнеса и политиката (в страната ви) водят до корупция (%)

Източник: Евробарометър

Според 81% от българите подкупът и потреблението на връзки постоянно са най-лесният метод да се получи избрана обществена услуга. Повече споделящи това мнение има в Кипър (86%), Хърватия (85%), Гърция (82%). В Италия делът е еднакъв на този в България – 81 на 100.

В България 53% от хората считат, че единственият метод за реализиране на триумф в бизнеса е да имаш политически връзки.

Какво значи рушвет?

Подарък в подмяна на услуга може да бъде доказателство за почитание и вежливост, само че може да се сметне и за рушвет. Попитани, в случай че даден държавен чиновник получи пари, подарък или услуга от някого, каква ще е минималната стойност, на която ще сметнат това за рушвет, най-вече българи (37%) споделят 1-50 евро. Следват отговорите " Не знам " (23%), 51-100 евро (16%), 201+ евро (12%), нула евро (всеки подарък е рушвет – 7%), 101-200 евро (6%).

Обществени поръчки

Само 17% от българите споделят, че през последните три години компанията им е взела участие в социална поръчка или обществен търг. Отговор " не " дават 81%. По-нисък е процентът на участвалите в публични поръчки или обществени търгове в Холандия и Англия (и двете по 15%).

 През последните три години взела участие ли е вашата компания в обществен търг или процедура за възлагане на социална поръчка? (%)<br /><br />Източник: Евробарометър
През последните три години взела участие ли е вашата компания в обществен търг или процедура за възлагане на социална поръчка? (%)

Източник: Евробарометър

Попитани дали мислят, че през последните три години корупцията е попречила на тях или на компанията им да завоюват процедура за възлагане на социална поръчка или обществен търг, 49% от българите споделят " да " (с 13 процентни пункта по-малко по отношение на октомври 2017 година преди България са единствено Словакия и Словения), 46% - " не " (спрямо октомври 2017 година има нарастване с 20 процентни пункта).

 През последните три години мислите ли, че корупцията е попречила на вашата компания да завоюва обществен търг или процедура за възлагане на социална поръчка? (%)<br /><br />Източник: Евробарометър
През последните три години мислите ли, че корупцията е попречила на вашата компания да завоюва обществен търг или процедура за възлагане на социална поръчка? (%)

Източник: Евробарометър

Като съществена причина множеството интервюирани в България (20%) показват, че критериите са изглеждали особено готови за избрани участници. На второ място (17% от българите) като причина се дава, че процедурата е изглеждала прекомерно бюрократична. 12% споделят, че наподобява договорката е била подписана преди поканата за търг.

Само 15% са на мнение, че има задоволително бистрота и надзор над финансирането за политически партии в България. По-нисък е процентът на споделящите това мнение единствено в Кипър (15%), Португалия (14%), Словакия (13%) и Испания (11%).

Едва 19% мислят, че в България ограниченията против корупцията се ползват независимо, като по-малък е процентът на мислещите по този начин в Кипър (17 на сто). Равен е в Гърция.

Пълният отчет и данните за България можете да видите в атачмънта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР