Най-малко 98 ст. за километър пробег през деня и 1,14

...
Най-малко 98 ст. за километър пробег през деня и 1,14
Коментари Харесай

Минималните цени на такситата: Браншът иска едно, показва ли друго пазарът

Най-малко 98 ст. за километър пробег денем и 1,14 – през нощта – това искане сплоти таксиметрови водачи на митинг в София. В студиото на „ Тази сутрин” ръководителят на Националния таксиметров профсъюз Райна Димитрова упрекна общинския съвет, че от 7 година има таван, само че не и предел на цените.

„ Горната граница пази потребителите, а долната пази тези, които правят тази дейност”, съобщи тя и уточни, че влизащите в цената съставни елементи като гориво и „ Гражданска отговорност” са скочили през този интервал.

„ Минималната цена на пазара е 59 ст., нашият ангажимент не е да дефинираме междинна цена”, отговори й ръководителят на транспортната комисия в СОС Екатерина Йорданова. Тя уточни, че и сега компаниите могат да слагат цена от 1,30 лева на километър, само че доста малко го вършат.
Таксиметровите водачи желаеха нови цени на митинг Недоволството им е против неактуализираните с години минимални и оптимални цени за транспорт
Според общината равновесната цена е 78 ст., а анкетите измежду компаниите са дали сред 89 ст. и 1,13 ст., само че с коли до 7-годишна възраст (а сега из София се движат жълти коли на двойно повече години-б.р.). Тя добави, че в 23 страни от Европейски Съюз минимална цена за таксиметровата услуга няма. Йорданова уточни, че от „ Московска” 33 желаят и Етичен кодекс, който да усъвършенства качеството на таксиметровата услуга,

Димитрова акцентира, че законът, добър или неприятен, би трябвало да се съблюдава и да се вкара минимална цена. Тя добави, че в случай че ще се гледа напълно пазарното начало, не би трябвало да има и таван (преди който имаше таксита, имитиращи колите на законни компании, само че с 10-15 пъти по-високи цени-б.р.).

Общината е срещу и другото искане на водачите – да карат в бус лентите, когато са с клиент. Причината – това е допустимо единствено при ограничение на броя на такситата или при регламентиране на обособен клас от тях, които да вземем за пример обслужват летището, а всичко това не се нрави на сектора.

Според Екатерина Йорданова таксиметровият митинг обслужва цели, разнообразни от тези да се решат проблемите на водачите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР