Най-малко 62 души са загинали при мощното земетресение, което удари

...
Най-малко 62 души са загинали при мощното земетресение, което удари
Коментари Харесай

Броят на жертвите от земетресението в Япония расте на фона на вторични трусове

Най-малко 62 души са починали при мощното земетресение, което удари Япония на Нова година. Спасителите не престават да търсят оживели, до момента в който управляващите предизвестяват за свлачища, проливни дъждове и вторични земетресения.

Земетресението с магнитуд 7,5 по Рихтер беше записано в понеделник на основния остров Хоншу. То провокира талази цунами с височина над един метър, пожари и докара до разрушаването на пътища.

Най-тежко обиден е полуостров Ното, където няколкостотин здания са опустошени от пожар и има срутени къщи.

Премиерът Фумио Кишида съобщи, че службите за незабавна помощ се " надпреварват с времето ", с цел да спасят оживелите. Той също по този начин съобщи, че към 3000 спасители се пробват да доближат до някои елементи на полуостров Ното. Огледите с хеликоптер демонстрираха голям брой пожари и вреди по постройките и инфраструктурата.

В крайбрежния град Судзу към 90% от жилищата в града са " изцяло или съвсем изцяло разрушени ", съобщи кметът Масуширо Изумия.

Според формалните данни все още от естественото злополучие са починали 62 души, а над 300 са ранените. Очакваше се броят им да нарасне поради последвалите земетресения и неприятното време. Правителството заяви, че над 31 хиляди души са настанени във краткотрайни убежища.

Въпреки възходящия брой на жертвите, бързите публични предизвестия, излъчени по радиото и малкия екран, и бързата реакция на популацията и управляващите наподобява са лимитирали част от вредите.

Всяка година в Япония стават стотици трусове и по-голямата част от тях не предизвикват вреди. Броят на този вид естествени бедствия в региона на полуостров Ното непрестанно се усилва от 2018 година насам.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР