Най-малко 57 детски градини и 83 училища ще бъдат модернизирани

...
Най-малко 57 детски градини и 83 училища ще бъдат модернизирани
Коментари Харесай

Пълно обновяване на 57 детски градини, 83 училища и 23 общежития по Плана за възстановяване |

Най-малко 57 детски градини и 83 учебни заведения ще бъдат осъвременени с пари по Плана за възобновяване и резистентност, стана ясно след среща сред управленията на Министерството на образованието и науката (МОН) и Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) през днешния ден. От тях 24 ще са професионални гимназии, които ще се трансфорат в центрове за високи достижения в професионалното обучение и образование.

За модернизацията са планувани 422,1 млн. лв. от общо 680 млн. лева, които ще бъдат вложени в просветителната инфраструктура по Плана.

Средствата ще се отпускат за изцяло възобновяване детски градини и учебни заведения. То включва главен ремонт, реорганизация, възобновяване, продължение, надстрояване, съоръжение и обзавеждане. Допустими за финансиране ще бъдат също ограничения за енергийна успеваемост на образователните здания, планиране, строителство и въвеждане в употреба и издаване на позволение за прилагане.

Ще бъдат построени не по-малко от 8 нови детски градини и 8 учебни заведения. За това са нужни 79,2 млн. лева Почти 150 млн. лева са отделени за обновяването на най-малко 23 общежития. Други близо 13 млн. лева ще се вложат в построяването на минимум три студентски кампуса.

Средствата ще бъдат предоставени безплатно, без да се изисква съфинансиране от получателя.

Дейностите за възобновяване на просветителната инфраструктура ще се реализират в композиция с работата за създаване на учебна STEM среда, за която настрана са планувани повече от 576 млн. лева

„ Бихме желали да влагаме в доста повече просветителни институции. Преценихме обаче, че поради огромната инфлация в границите на към този момент закрепения бюджет е належащо да повишим с 30% допустимите разноски за строително-монтажни действия за едно учебно заведение или детска градина. Това ще подсигурява, че ще има компании, които са подготвени да изпълнят тези планове “, каза зам.-министърът на образованието и науката Ваня Стойнева на срещата с НСОРБ.

Готови са базовите критерии за асортимент на претендентите за рационализация. Все още не е решено дали да бъдат включени единствено подготвени планове или да е допустимо и занапред да се създават оферти.

Общините могат да аплайват за възобновяване и/или градеж на нови просветителни институции и за създаване и съоръжение на STEM среда в общинските учебни заведения.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР