Най-малко 52 убити при атентата по Великден в Шри Ланка

...
Най-малко 52 убити при атентата по Великден в Шри Ланка
Коментари Харесай

Над 200 жертви взеха 8 атентата в Шри Ланка

Най-малко 52 убити при атентата по Великден в Шри Ланка Външно: Има българи в атакуваните хотели в Шри Ланка Полицейски час в Шри Ланка след атентата, отрязаха ФБ

Седем души са арестувани, никой не е поел отговорност. Властите оповестиха нападенията за тероризъм, въведен е полицейски час, написа " Труд ".


Поне 207 души починаха, а други 450 бяха ранени в серия от детонации в Шри Ланка. Атаките станаха в деня, в който в страната честваха Великден.

Малко преди 9,00 ч сутринта прогърмели съвсем по едно и също време шест гърмежа – три в църкви и три в първокласни хотела, в които отсядат много чужденци. За най-малко две от детонациите се допуска, че са осъществени от камикадзе.

По-късно бе обявено за още два гърмежа.

Според управляващите нападенията са тероризъм. Твърди се, че причинителите са открити и се търсят, въпреки до късно нощес никой да не бе поел отговорност за атентатите. След офанзивите бе въведено изключително състояние и вечерен час. Армията бе изведена по улиците и на интернационалното летище в столицата Коломбо.

Съобщено бе и за седем арестувани по отношение на нападенията, само че не бяха дадени повече детайлности.

“Осъждам уверено позорните офанзиви против нашия народ. Призовавам всички шриланкийци да останат единни и мощни в тези трагични времена ”, написа министър председателят на страната Ранил Викремесингхе в туитър.

Сред починалите има и 35 задгранични жители – от Англия, Холандия, Съединени американски щати, Турция, Португалия. Външно министерство в София заяви, че няма данни за потърпевши българи. Шестима наши сънародници се намират в един от ударените хотели – “Шангри-ла ”, само че са в сигурност и са по отношение на посолството ни в Делхи.



Оплаквания от религиозно напрежение

Полицейски началник алармирал преди 10 дни

 Обувка на жертва пред храма “Св. Антоний ” в Коломбо.

Началникът на националната полиция на Шри Ланка Пуджутх Джаясундара алармирал преди десетина дни службите си, че ислямистко придвижване на име “Нешънъл Таухид джамаат ” (НТД) възнамерява “самоубийствени атентати против значими църкви и Висшата индийска комисия ”, оповестиха международните организации, след ужасяващите офанзиви в Шри Ланка.

НТД стана известна предходната година с оскверняването на будитстки скулптури – будизмът е преобладаващата вяра в страната.

Случилото се е най-мащабното тероритично нахлуване в Шри Ланка от края на гражданската война с тамилските тигри преди 10 години, взела сред 70 000 и 80 000 жертви. Тя завърши през 2009 година с победа над тамилските тигри, които в продължение на 26 години се бориха за самостоятелна страна за това етническо малцинство. Оттогава има спорадични актове на принуждение, главно от страна на будистката общественост над джамии и друга мюсюлманска благосъстоятелност.

Напоследък християнски организации се оплакват от тормоз от страна на екстремистки настроени будисти. Те пък се жалват, че мюсюлмани принуждавали хората да одобряват исляма.

Папата осъди ударите по време на молитва

Изрази обвързаност към жертвите на жестокото принуждение

Призова да се съпротивляваме на блясъка на благосъстоянието

 Папа Франциск води Великденското бдение в базиликата “Св. Петър ” във Ватикана.

В края на великденското си обръщение папа Франциск осъди офанзивите в Шри Ланка. “С горест и болежка научих новините за ужасните офанзиви, които тъкмо през днешния ден, на Великден, потопиха в тъга и болежка църквите и други места, където в Шри Ланка са се били събрали хора. Искам да изразя своята обвързаност към християнската общественост, ударена по време на молитва, и на всички жертви на това грубо принуждение. Оставям в ръцете на Бога трагично починалите и се апелирам за всички, потърпевши от това трагично събитие ”, сподели Франциск.

А преди този момент, на обичайното Великденско бдение в базиликата “Св. Петър ” в Рим, папата прикани вярващите да се съпротивляват на цинизма и преследването на блясъка на благосъстоянието, като заобикалят да търсят смисъла на живота в преходните неща.

“Не погребвайте вярата! ”, моли Франциск, отбелязвайки, че когато нещата вървят на зле “се отчайваме и започваме да имаме вяра, че гибелта е по-силна от живота, ставаме цинични, отрицателни и падаме духом ”. Той насочи предизвестие и за прегрешението, като уточни, че той “прелъстява, дава обещание нещата бързо и елементарно, благополучие и триумф, само че оставя единствено самотност и гибел ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР