Най-малко 500 души са загинали при бомбардировка на контролирана от

...
Най-малко 500 души са загинали при бомбардировка на контролирана от
Коментари Харесай

Стотици загинали след удар по болница в Газа

Най-малко 500 души са починали при бомбардировка на следена от " Хамас " болница в Газа, заяви палестинското министерство на опазването на здравето във вторник вечерта.

" Първоначално оценки сочат, че сред 200 и 300 мъченици са били убити в бомбардировката, ориентирана против баптистката болница в град Газа ", съобщи представител на министерството.

По-късно то ревизира броя на най-малко 500 , оповестиха АП и Ройтерс.

Към момента данните не могат да бъдат доказани по самостоятелен път.

Израелските сили за защита (IDF) отхвърлиха да са забъркани в детонацията в болничното заведение Ал Ахли. Според тяхно авансово следствие повода може да е несполучливо изстрелване на ракета на " Хамас " , заяви израелският ефирен канал i24.

Израелските военни упрекнаха " Ислямски джихад "

Израелските сили за защита оповестиха в обществената мрежа X (бивша Twitter), че съгласно тях ударът против болничното заведение " Ал Ахли " е бил нанесен от ракета, изстреляна от палестински бойци.

" Анализът на оперативните системи на IDF демонстрира, че терористите в Газа са изстреляли бараж от ракети, които са минали в непосредствена непосредственост до болничното заведение " Ал Ахли " в Газа по време на нейното поразяване. Разузнавателните данни от голям брой източници, с които разполагаме, демонстрират, че " Ислямски джихад " е виновен за несполучливия ракетен изстрел, който порази болничното заведение в Газа. "

Освен това телеграм-каналът " Гласът на Израел " (@voiceofisrael) означи, че в 20:14 на формалния канал " Хамас " се е появило известие за изстрелване на ракети към Хайфа , само че от израелския град няма известия за попадение на ракетите. В същото време първите вести за офанзивата против болничното заведение в Газа се появиха в 20:23 часа.

Хамас желае да реализира пропагандна победа

" Призовавам ви да бъдете внимателни. Има доста съществени индикации, че не сме ние ", съобщи пред Би Би Си Марк Регев, старши консултант на израелския министър председател.

" Хамас " желае да реализира пропагандна победа, като съобщи, че Израел е умъртвил почтени цивилни жители. Няма никакви доказателства в поддръжка на това изказване ", сподели Регев.

Той посочи, че съгласно последната информация /малко преди среднощ българско време -бел.ред./, което е получил от висшето управление, ударът е породен от дефектна ракета на " Хамас ".

" От минали спорове с терористите в Газа знаем, че приблизително към 33% от ракетите, които те изстрелват по нас, не доближават задачата и кацат в Газа ", добави старши съветникът на премиера Бенямин Нетаняху.

Самият Нетаняху съобщи, че виновността за детонацията в болничното заведение " Ал Ахли " е на " варварските терористи " в Газа.

Говорител на " Ислямски джихад " съобщи по-късно, че групировката не носи отговорност за удара против болничното заведение

Точно преди визитата на Джо Байдън

Ако изказванията на " Хамас " за израелски въздушен удар се потвърдят, това би била най-смъртоносната офанзива на Израел в линията Газа от 7 октомври, когато " Хамас " предприе изненадващо нахлуване в Израел, където умъртви над 1300 души.

Ударът беше нанесен в миг, когато Съединени американски щати се опитваха да убедят Израел да разреши доставката на материали за нуждаещото се цивилно население, филантропични групи и лечебни заведения в анклава Газа, който е под цялостна блокада след смъртоносната офанзива на Хамас в Израел предходната седмица. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън трябваше да посети района в сряда, с цел да изрази поддръжката си за Израел и да се опита да предотврати разрастването на войната.

Гневна реакция на международни водачи против Израел

По-късно международните водачи осъдиха касапницата, която жестоко нарушава интернационалното право. Не е ясно обаче кой тъкмо е направил офанзивата. Макар израелската войска не поема отговорност и данните не са тествани по самостоятелен път, от реакцията на международните водачи на случая стана ясно, че те считат, че информацията за нещастието за достоверна.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че след смъртоносния удар по болница, ориентиран против гражданска инфраструктура в Газа, се нарушава интернационалното право, съобщи Агенция Франс Прес.

" Получихме тази информация, когато бяхме дружно по време на тази виртуална среща с водачите. Изглежда, че тя се удостоверява и нападението против гражданска инфраструктура не е в сходство с интернационалното право ", съобщи Мишел след видеоконференцията на водачите на Европейски Съюз.

" Новините, идващи от Газа, са ужасяващи и безусловно неприемливи… Международното право би трябвало да се съблюдава в този и във всички случаи. Във войните има правила и не е задоволително да се удари болница ", съобщи министър председателят на Канада Джъстин Трюдо .

След офанзивата президентът на Палестинската автономност Махмуд Абас анулира плануваната среща с американския президент Джо Байдън . Тя трябваше да се състои в Йордания по време на визитата на президента на Съединени американски щати в Близкия изток, което стартира в сряда. Палестински чиновник сподели, че Абас се връща в Рамала, седалището на неговото държавно управление в окупирания Западен бряг, оповестява Ройтерс.

" Това, което се случва, е геноцид. Ние призоваваме интернационалната общественост да се намеси неотложно, с цел да спре това кръвопролитие. Мълчанието към този момент не е задоволително ", реагира в изказване Организацията за избавление на Палестина (ООП). Абас, който е отпред на ООП, на процедура има единствено непълен надзор върху окупирания Западен бряг на река Йордан. " Хамас " ръководи в линията Газа от 2007 година

Стотици хора обаче излязоха вечерта по улиците на град Рамала на Западния бряг, където е основан Абас, за да изискат оставката на палестинския президент , съобщи Франс прес, като се базира на собствен сътрудник на място.

Ръководителят на Арабската лига Ахмед Абул Гейт прикани във вторник западните водачи " неотложно да спрат тази покруса ". " Кой демонски разум съзнателно бомбардира болница и нейните беззащитни жители? ", написа той в X, преди този момент в Twitter, като се зарече, че " арабските механизми ще документират тези военни закононарушения и нарушителите няма да се измъкнат от отговорност за дейностите си ".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъди смъртоносния израелски удар по болница в Газа като " финален образец за липса на най-основни човешки полезности " в известие в обществените мрежи. " Приканвам цялото човечество да предприеме дейности, с цел да спре тази невиждана свирепост в Газа ", съобщи Ердоган в обществената медийна платформа X.

Египетското външно министерство съобщи във вторник, че международните водачи би трябвало да " призоват Израел да спре да нападна региона на пропускателния пункт Рафах ", с цел да се обезпечи опция за доставка на помощи в обсадената Ивица Газа.

Конвоите с помощи са блокирани в Египет от дни, откакто през последната седмица бяха нанесени четири удара по палестинската страна на граничния пункт Рафах - единственият път за влизане и излизане от Газа, който не се управлява от Израел.

Цивилните в линията Газа " се струпват на все по-малка повърхност " и животоспасяващи медикаменти и други неща от първа нужда са съвсем изчерпани, предизвести в това време почитан представител на Организация на обединените нации, представен от Ройтерс.

Джойс Мсуя, която е помощник-генерален секретар на международната организация по филантропичните въпроси, прикани за преустановяване на огъня, което да разреши изпращането на помощ в палестинската територия. Тя насочи този зов на среща на непрекъснатите представители на арабските страни членки на Организация на обединените нации, написа.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР