Най-малко 31 цивилни са загинали при бомбардировки на сирийския режим

...
Най-малко 31 цивилни са загинали при бомбардировки на сирийския режим
Коментари Харесай

Въздушни удари убиха десетки цивилни в бунтовнически анклав в Сирия

Най-малко 31 цивилни са починали при бомбардировки на сирийския режим над Източна Гута - размирен анклав близо до Дамаск, заяви основаният в Лондон Сирийски център за наблюдаване на правата на индивида, представен от " Ройтерс " и " Асошиейтед прес ".

При бомбардировките съгласно центъра са починали и деца, а общо 65 души са ранени. Информацията се появи на фона на продължаваща седмици акция на силите на президента Башар Асад в Източна Гута, където стотици хиляди са под обсадата на режима от 2013 година насам.

Атаката продължава макар уверенията на Русия за размирен групировки, участващи в договарянията за Сирия в Женева, че ще се стигне до преустановяване на огъня. Неспазването на това заричане стана и мотив някои от тях да бойкотират мирния конгрес в Сочи предходната седмица, участниците в който сформираха комисия за нова конституция още преди войната да е свършила.

Според Сирийския център за наблюдаване на човешките права артилерийският обстрел и въздушните удари на армията са били ориентирани против градчетата Дума, Бейт Сауа и Хамурие. Режимът редовно отхвърля при сходни офанзиви да се прицелва в цивилното население и упорства, че се пробва да прочисти региона от бунтовници.

Други опозиционни деятели, представени от " Франс прес " и Българска телеграфна агенция, оповестяват, че две лечебни заведения са били изумени през днешния ден при вълна от въздушни удари Идлиб. Преди три дни в следената от бунтовници провинция беше свален съветски изтребител Су-25.

Вчера Организацията на обединените народи прикани за неотложно филантропично помирение в Сирия, което да продължи минимум месец. Организация на обединените нации означи, че в Източна Гута не е имало никакви помощи от ноември. През декември там започнаха първите медицински евакуации на тежко заболели, само че не бяха продължени. Миналата седмица организацията предизвести и за филантропична злополука в северозападната част на страната, поради офанзивата на режима на Асад в провинция Идлиб и турската интервенция в Африн.

Режимът и кюрдите в Сирия упрекнаха Турция за случай в Африн

Турски сили са обстреляли начално учебно заведение и основното водохранилище в региона на Африн в Северозападна Сирия, оповестиха сирийски държавни медии и кюрдските бойци, които се борят против армията на Анкара и подкрепяни от нея бунтовници.

Източници от турската войска са споделили за " Ройтерс ", че изказванията са погрешни. Говорител на кюрдските Сили за отбрана на народа (YPG), които са съществена цел на турската интервенция " Маслинова клонка ", упорстват, че артилерийски обстрел е засегнал и направил неизползваемо главното водохранилище, което доставя град Африн. Сирийският център за наблюдаване на правата на индивида също заяви, че турските сили са нанесли вреди на водохранилището, на към 9 километра североизточно от Африн. Според центъра стотици хиляди поданици и вътрешно разселени поради спора в Сирия зависят от него всеки ден.

Според държавната организация SANA в село Майданки покрай Африн снаряди на сили, които се борят на страната на турската войска, са нанесли вреди на учебно заведение, само че без да причинят жертви.

Сирийският режим неколкократно упрекна Турция във въоръжена експанзия против територията ѝ. Тази седмица и Иран прикани турските сили да се изтеглят на север от границата със Сирия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1282)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР