Най-малко 300 са задържаните политици и сепаратисти в опит да

...
Най-малко 300 са задържаните политици и сепаратисти в опит да
Коментари Харесай

Индия задържа над 300 политици и сепаратисти в Кашмир и спря интернет и мобилните мрежи

Най-малко 300 са арестуваните политици и сепаратисти в опит да спре митингите в Кашмир, почнали след известието, че специфичният статут на Кашмир се анулира, заяви " Ройтерс ". Агенцията се базира на служител на реда, локални водачи и медии.

В района управляващите са спрели мобилните мрежи и интернет, неразрешени са обществени събирания в най-големия град Сринагар. Училищата са затворени, барикадирани са пътища и и квартали на Сринагар, хиляди чиновници на паравоенната полиция са ситуирани там, само че все пак митингите, въпреки и лимитирани, не престават, споделят полицейски източници, поискали да запазят анонимност. Според същата информация остарелият град е обсаден, със засилено полицейско наличие, пропускателни пунктове има на всеки няколкостотин метра.

Преди дни Индия удостовери, че автономност, позволяваща на Кашмир да приема лични закони и даваща опция за възбрана да се купуват парцели от хора отвън щата, ще бъде анулирана. Това от години е искане на премиера Нарендра Моди, който има вяра, че по този начин ще потуши въоръжената опозиция, продължаваща там от 1989 година

В резултат Пакистан, който предявява искания към Кашмир, разгласи, че намалява равнището на връзките с Индия, ще изгони посланика и ще приключи търговията със съседа. Исламабад към този момент изключва разновидността с военна интервенция, само че прибавя, че " си резервира правото " да отговори на " индийска експанзия ".

За жителите на Кашмир, най-вече мюсюлмани, решението за анулация на автономията предава доверието им и отваря пътя за напълване на района им с хора от други места в Индия, които ще трансформират демографията, споделя служител на реда. Различни източници на " Ройтерс " приказват за до 400 арестувани. Сред тях са някогашни министри, депутати и сепаратисти, които ненасилствено се борят за отделянето на щата. Част от тях са под домакински арес.

Организация на обединените нации предизвести, че невижданата мярка може да окуражи и други демократични страни да лимитират осведомителния поток в и от оспорвани региони. " Има нещо драконовско в това прекъсване по метод, който (отсъства) в други, " разгласи специфичният докладчик за свободата на изложение към организацията Дейвид Кей. " Не мога да кажа, че не се е случвало преди - само че не мога да си спомня обстановка, където е имало цялостно (информационно и комуникационно) затъмнение " даже на малкия екран, сподели той, съобщи " Гардиън ".

Индия упорства, че въпросът с Кашмир е вътрешнополитически.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР