Най-малко 20 убити при експлозия на склад за гориво в Нагорни Карабах, докато хиляди бягат

...
Поне 20 души бяха убити и стотици ранени при експлозия
Коментари Харесай

Поне 20 души бяха убити и стотици ранени при експлозия на склад за гориво в Нагорни Карабах на фона на изселването на етнически арменци от региона.< /p>

Регионалното здравно управление съобщи, че 13 тела са открити и седем души са починали от раните си след взрива в регионалната столица Степанакерт – наричана от Азербайджан Ханкенди – късно в понеделник.

Продължете да четете

списък от 3 елементаТурция подкрепя „стъпките, предприети от Азербайджан" в Нагорни Карабах: ЕрдоганАзербайджан и етническите арменски сили постигнаха споразумение за прекратяване на огъня в Нагорни КарабахЩе Азербайджан ще поеме ли пълен контрол на Нагорни Карабах?край на списъка

Те също казаха, че 290 души са били хоспитализирани и „десетки пациенти остават в критично състояние“.

Съобщението дойде на фона на хора, които бягат от региона, като Армения каза, че 13 350 „принудително разселени лица“ са влезли в страната. В изявление правителството също така каза, че ще осигури настаняване на всички нуждаещи се.

На дипломатическия фронт съветниците по националната сигурност от Азербайджан, Армения, Франция, Германия и специалният представител на Европейския съюз за региона трябва да се срещнат в Брюксел във вторник.

Саймън Мордю, главен дипломатически съветник на президента на Европейския съвет Шарл Мишел, ще председателства преговорите, каза говорителят на последния пред Ал Джазира.

„Това е, за да се направи преглед на текущата ситуация и да се подготви за евентуална среща на лидерите“, каза Екатерина Касинедж.

INTERACTIVE_AZARBAIJAN-ARMENIA-1695122771 Нагорни Карабах

Военните на Азербайджан атакуваха Нагорни Карабах на 19 септември, като 24 часа по-късно обявиха, че са поели контрол над анклава.

Азербайджанските власти обещаха да зачитат правата и сигурността на арменците, живеещи в региона. Но новината за реинтеграцията им в Азербайджан беше посрещната с паника и хаос сред етническите арменци в Карабах, които се опасяват, че дългата история на омраза и насилие между двамата ще направи невъзможна каквато и да е форма на съжителство.

По пътя към Армения все повече и повече жители от региона изглежда се опитваха да излязат.

В бежанския център в Горис Валентина Асрян, 54-годишна от село Ванк, която избяга с внуците си, каза, че нейният зет е бил убит и няколко други души са били ранени от азербайджански огън.< /p>

Дълъг спор

Нагорни Карабах е оспорван повече от три десетилетия, като Баку и Ереван се борят за контрола му.

Територията е международно призната като част от Азербайджан, но е силно населена с етнически арменци.

След разпадането на Съветския съюз сепаратистите в Нагорни Карабах обявиха своята независимост с цел да се обединят отново с Армения. Това предизвика кървава война през 90-те години, която завърши с поемането на контрола на Армения над анклава и няколко района около него.

Стотици хиляди хора бяха разселени поради конфликта.

Втора война избухна през 2020 г., когато Азербайджан си върна контрола над околните територии.

Русия, съюзник на Армения, посредничи при прекратяването на огъня и разположи близо 2000 миротворци в Нагорни Карабах.


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР