Най-малко 17 загинали и много ранени при сблъсъци между перуанските

...
Най-малко 17 загинали и много ранени при сблъсъци между перуанските
Коментари Харесай

Загинали и ранени при сблъсъци между протестиращи и полиция в Перу

Най-малко 17 починали и доста ранени при конфликти сред перуанските сили за сигурност и протестиращи. Демонстрантите пробваха да нахлуят в постройка на летище в град Хулинака с искане президентът Дина Болуарте да подаде оставка.

Сблъсъците станаха в Югоизточно Перу наоколо до границата с Боливия, в няколко крайни региона на страната,чиито поданици поддържат сваления президент Педро Кастило. Демонстрантите упорстват за нов парламент, неотложно осъществяване на избори и освобождението на задържания някогашен държавен глава. Той излежава 18 месеца прелиминарен арест по обвинявания в протест, които  отрича.

Протестите започнаха през декември поради отстраняването на Кастило, който опита да разпусне Конгреса и да предотврати личния си импийчмънт. Тогава отпред на страната застана някогашният му вицепрезидент Дина Болуарте. Броят на жертвите от тези сблъсъзи е най- огромен от началото на безредиците. Сред починалите в Хулиака е 17-годишно момче.

 
Има служители на реда, които са ранени, дете (умря), откакто не можа да бъде откарано в болница, тъй като автомагистралата беше блокирана. Току-що научих, че граждански е умрял в Пуно.
Дина Болуарте, президент на Перу

Болуарте поддържа проект за евакуиране на изборите през 2024 година за президент и Конгрес, в началото планувани за 2026 година

 
Ситуацията в страната изисква национално единодушие. Нека да изясним нещата и да реализираме съответни съглашения за това по какъв начин желаеме да управляваме страната.
Дина Болуарте, президент на Перу

Болуарте изрази и поддръжка за правосъдни следствия дали силите за сигурност са работили с несъразмерна мощ. Но дейностите ѝ не съумяха да потушат безредиците, които след къса отмора към коледните и новогодишните празници се възобновиха.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР