Най-малко 132 души бяха убити при земетресение през нощта, което

...
Най-малко 132 души бяха убити при земетресение през нощта, което
Коментари Харесай

Повече от 100 загинали след земетресение в Западен Непал

Най-малко 132 души бяха убити при земетресение през нощта, което удари далечен джоб на Непал, оповестиха публични лица в събота, до момента в който силите за сигурност се втурнаха да оказват помощ в избавителните старания.

Трусът с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер удари най-западната част на хималайската страна късно в петък и беше измерен от Геоложкия институт на Съединени американски щати на дълбочина единствено 18 километра (11 мили).

Видеоклипове и фотоси, оповестени в обществените медии, демонстрират по какъв начин локалните хора копаят отломки в тъмното, с цел да извадят оживелите от останките на срутени домове и здания.

Глинените къщи бяха сплескани или развалени, до момента в който оживелите се криеха на открито за сигурност, сирените на колите за незабавна помощ виеха.

Трусът беше усетен до Столицата на Индия Ню Делхи, на близо 500 км от епицентъра, на 42 км южно от Джумла.

„ Деветдесет и двама души починаха в Джаджаркот и 40 в Рукум “, сподели представителят на вътрешното министерство Нараян Прасад Бхатараи пред Агенция Франс Прес, имайки поради двата ударени региона най-тежкият от земетресението.

Говорителят на националната полиция Кубер Катхаят сподели, че управляващите са преброили повече от 100 други ранени в двата региона.

Силите за сигурност са били ситуирани, с цел да оказват помощ при интервенции по търсене и избавяне, представителят на полицията в провинция Карнали Гопал Чандра Бхатараи сподели пред Агенция Франс Прес.

„ Отдалечеността на регионите затруднява прекосяването на информация “, добави той.

„ Някои пътища бяха блокирани заради щета, само че ние се опитваме да стигнем до региона по различни направления. “

Окръжната болница беше цялостна с поданици, които докарваха ранени жертви.

„ Човешки и физически вреди “

Непалският министър председател Пушпа Камал Дахал дойде на мястото на земетресението в събота, откакто изрази „ своите дълбока тъга за човешките и физически вреди, породени от земетресението ".

В прилежаща Индия министър-председателят Нарендра Моди сподели, че е " надълбоко тъжен " от загубата на животи.

" Индия е солидарна с народа на Непал и е подготвен да окаже всякаква допустима помощ “, добави той.

Непал се намира на главен геоложки разлом, където индийската тектонска плоча се избутва нагоре в евразийската плоча, образувайки Хималаите, а земетресенията са постоянно събитие.

Близо 9 000 души починаха и повече от 22 000 бяха ранени през 2015 година, когато земетресение с магнитуд 7,8 удари Непал, унищожавайки повече от половин милион домове.

То повреди или унищожи близо 8 000 учебни заведения, оставяйки съвсем един милион деца без класни стаи.

Стотици монументи и кралски дворци – в това число обектите на международното завещание на ЮНЕСКО в долината на Катманду – които са привлекли гости от цялостен ​​свят, бяха унищожени, в огромен удар за туризма.

Шест души починаха през ноември предходната година, когато 5,6 Земетресение с магнитуд удари област Доти, покрай Джаджаркот.

Индийските консуматори на обществените медии оповестиха, че са усетили земетресението от петък в северните градове Лакнау и Патна.

То беше последвано няколко часа по-късно от второстепенен трус в същия регион с магнитуд 4,0 по Рихтер, сподели USGS.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР