Най-малко 12 000 жени всяка година в Киргизстан все още

...
Най-малко 12 000 жени всяка година в Киргизстан все още
Коментари Харесай

Отвличани, изнасилвани, омъжвани против волята: борбата на киргизките жени

Най-малко 12 000 дами всяка година в Киргизстан към момента са отвличани и принуждавани да се омъжат срещу волята им. Въпреки това нараства публичният напън да се постави завършек на този феодален бит. " Гардиън " споделя няколко истории на киргизки девойки, чиито ориси са директно свързани с бруталната традиция " но качуу ".

Айсулуу се e прибирала у дома, откакто е прекарала следобеда с вуйна си в село Ат-Баши, близо до Прохода Торугарт, който разделя Киргизстан и Китай.

" Беше 5 часа следобяд в събота. Имах хартиена торба, цялостна със самса [кнедли от тесто, пълнени с агнешко, магданоз и лук]. Леля ми постоянно ги приготвяше през уикендите ", споделя тя.

" Автомобил с четирима мъже вътре пристигна от посока, противоположна на моята. И внезапно колата... се обърна и в границите на няколко секунди вече беше до мен. Едно от момчетата откъм гърба излезе, дръпна ме и ме бутна в колата. Изхвърлих цялата самса на пътя. "

" Виках, извивах се, плаках, само че нищо не можах да направя. "

Мъжът, който я е отвлякъл, скоро щеше да стане неин брачен партньор. На сватбата си Айсулуу открива, че тя даже не е била дамата, която той е възнамерявал да отвлече за брак. Но в бързането и защото се е налагало да се върне вкъщи с младоженка, след като се е лутал по улиците през целия следобяд, мъжът решил да се задоволи с първото " сладко момиче ", което вижда.

Това се случва през 1996 година, когато Айсулуу още била тийнейджърка. Днес тя има четири деца от своя грабител брачен партньор, за който към момента е омъжена.

Известна като " но качуу " ( " вземи и бягай " ), бруталната процедура на похищение на булки има своите корени в средновековието по степите на Централна Азия, само че продължава и до през днешния ден. Забранена е в Киргизстан от десетилетия, а законът е затегнат през 2013 година, като се постановат присъди до 10 години затвор за тези, които отвличат жена, с цел да я принудят да се омъжи. Преди това санкцията е била в размер единствено на 2000 сома - стойността на към 25 $.

Новият закон обаче не е лимитирал практиката и преследването е необичайност. Независимо от това, съгласно правозащитната организация Restless Beings " това е доста развиване, защото преди този момент присъдата за кражба на добитък беше доста по-голяма от тази за но качуу ".

" Щастливият брак стартира с рев. "

Това гласи една киргизка сентенция и тези сълзи са от яд и смут при започване на брака за булките но качуу.

Ала качуу се практикува във всички страни от Централна Азия, само че е изключително публикуван в селските региони на постсъветския Киргизстан с преобладаващо мюсюлманска нация, наброяваща около 6 милиона души. По време на руското ръководство обичаят е бил необичаен и родителите нормално са уреждали бракове.

Данните от Центъра за поддръжка на дамите, организация, която се бори за равенството сред половете в страната, демонстрират, че най-малко 12 000 брака се подписват и се употребяват всяка година срещу волята на булката. Цифрата е от отчет за 2011 година и се счита, че е подценена, прецизира " Гардиън ".

Тези, които отвличат жени казват, че го вършат, с цел да потвърдят своята неустрашимост, да избегнат ухажването, което е считано за скучна загуба на време и да спестят плащането на kalym - зестрата, която може да коства на младоженеца до 4000 $ в брой и животни.

Ала качуу в някои случаи може да бъде " похищение "  по взаимно единодушие.

Това се случва, когато двойката желае да форсира процеса на брака. Тогава просто булката се отвежда в къщата на бъдещия брачен партньор. Свекървата приветства жената и я принуждава да носи jooluk, бял шал, който значи послушание на новото семейство на булката. След това идва сватбата. Около 80% от отвлечените девойки одобряват ориста си, постоянно по съвет на родителите си.


18-годишната Аитилек носи белия шал, символизиращ нейното послушание на настояванията на брачния си грабител. Снимка: Noriko Hayashi/Panos
 

Продължава на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР