Най-малко 11 служители на Организацията на обединените нации са били

...
Най-малко 11 служители на Организацията на обединените нации са били
Коментари Харесай

Служители на ООН бяха убити в Газа, докато организацията призовава за спешно финансиране

Най-малко 11 чиновници на Организацията на обединените народи са били убити при израелски въздушни удари в Газа от уикенда, оповестиха от Организация на обединените нации в сряда, макар че приканиха за незабавно финансиране за продължение на филантропичната активност в обхванатия от борба палестински анклав.

Убитите чиновници на Организация на обединените нации заплатиха „ крайната цена “, сподели генералният секретар Антонио Гутериш в малко изказване до медиите в сряда.

Сред починалите са петима учители, гинеколог, инженер, психически консултант и трима спомагателен личен състав, съгласно Дженифър Остин, заместник-директор на UNRWA в Газа, която добави, че някои са били „ убити в домовете си със фамилиите си “.

Тридесет възпитаници в учебни заведения на Организация на обединените нации също са били убити, сподели организацията.

Газа е подложена на израелски въздушни удари от дни в отговор на изненадваща офанзива, подхваната от Хамас през уикенда, която умъртви минимум 1200 души в Израел.

Дим се издига след израелски удари по пристанището на град Газа, Газа, 10 октомври 2023 година REUTERS/Mohammed Salem TPX ИЗОБРАЖЕНИЯ НА ДЕНЯ Дим се издига след израелски удари по пристанището на град Газа, Газа, 10 октомври 2023 година REUTERS/Mohammed Salem TPX ИЗОБРАЖЕНИЯ НА ДЕНЯ Мохамед Салем/Ройтерс

Израелските отбранителни сили споделят, че са ориентирани към Хамас, който управлява крайбрежния анклав. Но гъстото население на Газа – 2 милиона души, живеещи на 140 квадратни благи – значи, че цивилните постоянно попадат в кръстосания огън. Въздушните удари до момента са умъртвили 1100 души в Газа, съгласно палестинските здравни управляващи.

Засилващите се филантропични опасения са заповедта на държавното управление на Израел за „ цялостна блокада “ на Газа, затваряйки достъпа до електричество, храна, гориво и вода. Единствената електроцентрала в региона остана без гориво в сряда.

Американски и израелски чиновници работят по измислянето на евентуален филантропичен кулоар, който би разрешил на цивилни да изоставен и да влязат филантропични доставки – стъпка, която съгласно Организация на обединените нации към този момент е закъсняла.

ГРАД ГАЗА, ГАЗА - 28 ЮНИ: Финансирани от Катар цистерни с гориво идват покрай входа на граничната врата Керм Абу Салим, употребена като комерсиална врата, в град Газа, Газа на 28 юни 2021 година Израел позволи 17 камиона, пренасящи Катар - финансирано гориво да влезе в линията Газа за първи път след 49 дни по-късно, с цел да зареди единствената електроцентрала в анклава. (Снимка от Ali Jadallah/Anadolu Agency посредством Getty Images) ГРАД ГАЗА, ГАЗА - 28 ЮНИ: Цистерни с гориво, финансирани от Катар, идват покрай входа на граничния портал Керм Абу Салим, употребен като търговски порт, в град Газа, Газа на 28 юни 2021 година Израел позволи 17 камиона, пренасящи финансирани от Катар гориво да влезе в линията Газа за първи път след 49 дни по-късно, с цел да зареди единствената електроцентрала в анклава. (Снимка от Ali Jadallah/Anadolu Agency посредством Getty Images) Али Джадала/Анадолска агенция/Гети изображения/Файл

„ В Газа би трябвало да бъдат позволени жизненоважни животоспасяващи доставки – в това число гориво, храна и вода. Нуждаем се от бърз и безконтролен филантропичен достъп в този момент “, сподели Гутериш.

Междувременно чиновниците на Организация на обединените нации работят 24 часа в денонощието, защото десетки ръководени от Организация на обединените нации учебни заведения дават заслон на цивилни, бягащи от бомбардировката. Общо 220 000 души търсят леговище от въздушни удари, съгласно организацията.

Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци (UNRWA) съобщи в сряда, че има задоволително пари, с цел да продължи работата си до края на месеца, и „ незабавно търси “ 104 милиона $ ново финансиране.

Запитан дали жителите на Газа би трябвало да употребяват възможен филантропичен кулоар, с цел да избягат от региона, представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик сподели, че безвредният заслон за цивилни в Газа е приоритет.

„ Цивилните би трябвало да бъдат предпазени. Не желаеме да забележим всеобщо изселване на жителите на Газа и доста от тях към този момент са изселени от други елементи “, сподели той.

Силният Съвет за сигурност на Организация на обединените нации ще се събере в петък следобяд, с цел да разиска обстановката в Израел и Газа.

Пиер Мейлхан, Абир Салман и Ибрахим Дахман от CNN способстваха за този отчет.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР