Най-малко 10 000 души се събраха тази вечер на площад

...
Най-малко 10 000 души се събраха тази вечер на площад
Коментари Харесай

10 хиляди на протест в Братислава срещу корупцията след убийството на журналиста Ян Куциак

Най-малко 10 000 души се събраха довечера на площад в Братислава, с цел да стачкуват против корупцията и да изискат оставката на министър-председателя Роберт Фицо, заяви Франс прес.

Демонстрацията бе проведена след убийството на проверяващия публицист Ян Куциак, което шокира Словакия и имаше мощен отзив и в чужбина.

Преди да бъде убит дружно с годеницата си, журналистът се е готвел да разгласява публикация за хипотетични връзки сред словашки политици и италиански предприемачи, обвинени във връзки с калабрийската мафия ндрангета.

Демонстрантите издигнаха плакати, някои от които бяха учтиви ( " Моля, подайте оставка " ), други - по-агресивни ( " Фицо спи с мафията " ), а трети - сбити ( " Тъжно ми е " или " Негодници " ).

Протестът стартира спокойно, с разнообразни речи, макар опасенията на Фицо, че ще се стигне до принуждение.

Преди седмица хиляди хора, в това число 25 000 в Братислава, участваха в антикорупционни демонстрации и желаеха оставката на премиера от левицата и на вътрешния му министър Роберт Калиняк.

Политическата рецесия накара една от партиите от ръководещата коалиция, " Мост-Хид ", да обмисли излизане от държавното управление, в случай че Калиняк не подаде оставка.

Ако партията вземе това решение, предстоящо в понеделник вечерта, Словакия ще се ориентира към сформиране на държавно управление на малцинството или към предварителни избори.

Българска телеграфна агенция
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР