Най-малко 1 милиард долара клиентски средства са изчезнали от сринатата

...
Най-малко 1 милиард долара клиентски средства са изчезнали от сринатата
Коментари Харесай

FTX е дал 10 милиарда долара заем на Alameda Research, но 1-2 милиарда просто са изчезнали

Най-малко 1 милиард $ потребителски средства са изчезнали от сринатата крипто борса FTX, съгласно двама души, осведомени с въпроса оповестява Ройтерс.

Основателят на борсата Сам Банкман-Фрайдд скрито е трансферирал 10 милиарда $ потребителски средства от FTX към комерсиалната си компания Alameda Research съгласно източници на организацията.
 Ще банкрутира ли Alameda?
Ще банкрутира ли Alameda?

Обвързаността на Alameda с криптоборсата FTX и нейната валута FTT накара изпълнителния шеф на една от най-големите криптоборси да продаде всички активи в криптовалутата FTT

Голяма част от това общо количество от този момент е изчезнало. Според един източник изчезналата сума е към 1.7 милиарда $. Според втори източник разликата е сред 1 и 2 милиарда $.

Въпреки че бе известно, че FTX е преместил средства на клиентите си към Alameda, изчезналите суми се рапортуват за първи път.

Финансовата дупка беше разкрита в записите, които Банкман-Фрайд е показа с други висши ръководители предходната неделя, съгласно двата източника. Записите дават настояща информация за обстановката все още, споделиха те. И двата източника са заемали висши длъжности във FTX до тази седмица и споделиха, че са били осведомени за финансите на компанията от висши чиновници.
 FTX подаде документи за отбрана от банкрут
Втората по величина криптоборса в света банкрутира

От втора по величина криптоборса в света до банкрут - единствено за една седмица

Базираната на Бахамските острови FTX подаде молба за фалит в петък след скок на потребителски тегления по-рано тази седмица. Спасителната договорка с конкурентната борса Binance се провали, ускорявайки най-големия срив на крипто борса през последните години.

В текстови известия до Ройтерс Банкман-Фрайд загатва, че " не е склонен с характерността " на прехвърлянето от 10 милиарда $.

" Не сме се прехвърляли скрито ", сподели той. " Имахме объркващо вътрешно етикетиране и го прочетохме неправилно ", добави той, без да прецизира. Запитан за изчезналите средства, Банкман-Фрайд отговоря на Ройтерс с въпросително: "??? "

FTX и Alameda не дадоха отговор на претенции за коментар. В туит в петък Банкман-Фрайд споделя, че " сглобява " случилото се във FTX. " Бях шокиран да видя по какъв начин нещата се разплитат по-рано тази седмица ", написа той. В основата на проблемите на FTX бяха загубите в Alameda, за които множеството ръководители на FTX не са знаели.

Тегленията на клиенти набъбнаха предходната неделя, откакто Чангпенг Жао, основен изпълнителен шеф на най-голямата крипто борса Binance, загатва, че Binance ще продаде целия си дял в цифровия токен на FTX, на стойност минимум $580 милиона, " заради скорошни разкрития ". Четири дни преди този момент новинарското издание CoinDesk оповестява, че огромна част от активите на Alameda на стойност 14,6 милиарда $ се държат в токена на свързаната борса.
 Binance побутна FTX към банкрут, а 24 часа по-късно предложи да ги купи
Binance побутна FTX към банкрут, а 24 часа по-късно предложи да ги купи

Сривът в криптовалутата FTT принуди борсата FTX да спре заплащанията към клиенти

Същата неделя Банкман-Фрайд организира среща с няколко ръководители в столицата на Бахамските острови Насау, с цел да пресметна какъв брой външно финансиране му е належащо, с цел да покрие недостига на FTX, оповестяват пред Ройтерс двамата души, осведомени с финансите на FTX. Банкман-Фрайд удостовери пред Ройтерс, че срещата се е състояла.

Банкман-Фрайд демонстрира няколко електронни таблици на ръководителите на регулаторните и правни екипи на компанията, които разкриват, че FTX е преместила към 10 милиарда $ потребителски средства от FTX към Alameda. Електронните таблици демонстрират какъв брой пари FTX е заела на Alameda и защо са били употребявани.

Документите демонстрират, че сред 1 и 2 милиарда $ от тези средства не са били регистрирани измежду активите на Alameda. Електронните таблици не демонстрират къде са били преместени тези пари и източниците споделиха, че не знаят какво е станало с тях. При следваща инспекция правните и финансови екипи на FTX също научиха, че Банкман-Фрайд е внедрил това, което двамата източника описаха като " задна врата " в счетоводната система на FTX, която е построена благодарение на програмен продукт по поръчка.

Тази " задна малка врата " разрешава на Банкман-Фрайд да извършва команди, които могат да трансформират финансовите записи на компанията, без да предизвестява други хора, в това число външни инспектори. Тази конфигурация значи, че придвижването на средства от 10 милиарда $ към Alameda не е провокирало вътрешна инспекция или сигнали към останалите отдели на FTX.

В текстовото си известие до Ройтерс Банкман-Фрайд отриче да е ползвал " задна малка врата ".

Комисията по скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати проверява боравенето на FTX.com с потребителски средства, както и дейностите му по отдаване на крипто заеми. Министерството на правораздаването и Комисията за търговия със стокови фючърси също проверяват, съгласно източниците на Ройтерс.

Фалитът на FTX бележи замайващ поврат за Банкман-Фрайд. 30-годишният мъж основава FTX през 2019 година и я трансформира в една от най-големите крипто тържища, натрупвайки персонално положение, оценено на близо 17 милиарда $. FTX беше оценен през януари на 32 милиарда $, като вложителите бяха SoftBank и BlackRock.

Кризата провокира отзив в света на криптовалутите, като цената на главните криптовалути се срина.

В петък FTX съобщи, че е предала контрола върху компанията на Джон Дж. Рей III, експертът по преструктуриране, който се оправи с ликвидацията на Enron Corp - един от най-големите банкрути в историята.

Междувременно The Block и CoinDesk оповестяват, че портфейлите на FTX и Alameda са били хакнати, а от тях са изпразнени 600 милиона $ в разнообразни криптовалути. Твърдението за съществуването на " хак " е получено през канала на FTX в Telegram.

Едновременно с това доста клиенти на FTX се оплакват, че влизайки в акаунта си виждат салдо 0 $ след евентуалния хак.

Мнозина клиенти на FTX подозират, че " хакването " в действителност е следващо прекачване на средства от страна на Сам Банкман-Фрайд.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР