Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае

...
Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае
Коментари Харесай

Динята - лятна свежест

Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с акуратност от по кое време се отглежда, само че се допуска, че още 2000 години пр.Хр. към този момент е виреела по долината на Нил. Интересно е, че съществуват над 1200 нейни разновидности, от които цели 60 могат да се употребяват.

Динята в действителност е плодов зарзават. Тя освен е вкусна, само че и доста потребна. Само едно парче любеница съдържа забележително количество витамин С и бета-каротен, както и витамин А, калций и желязо. Динята има положителни антиоксидантни свойства (заради наличието на ликопен) и ни пази от рак. Освен това е и източник на фибри, които оказват помощ за вярното храносмилане. Динята подкрепя изчистването на токсични субстанции от тялото. Затова се предлага при проблеми с отделителната система. Това й свойство се обуславя и от наличието на магнезий и фина целулоза. С 1 парче любеница одобряваме ежедневното количество магнезий, от което имаме потребност.

Този пресен и апетитен плод е доста подобаващ за диетично хранене, защото съдържа огромно количество вода – над 90%, което е и най-вече спрямо всички останали плодове. Освен това има и доста малко калории. В рационални количества (до 200-300гр. на ден) тя не е нездравословна и за диабетиците.

Много забавен факт е, че динята се счита за естествена виагра, защото съдържа азотен оксид, който отпуска и уголемява кръвоносните съдове.

Някои страни имат по-нетрадиционни способи за ядене на любеница
В Китай да вземем за пример кората се маринова или запържва, като на първо време се обелва и се подготвя с чесън, люти чушки, ром, захар и лук. Маринована кора от любеница хапват и в Русия. В тези две азиатски страни употребяват и семките на динята. В Китай, сходно на слънчогледовите семки, може да се намерят и печени динени семки. Те са богати на мазнини и белтъчини. В някои западноафрикански страни пък употребяват семките за подготвяне на масло. На други места пробиват кората на динята и прибавят някакъв тип алкохол ( В България най-популярно с анасонова напитка), изчаква се известно време, с цел да поеме и по-късно се нарязва. В някои елементи на страната ни вършат туршия от дребни зелени динки или сладко от корите им.

Добър летен вид, подобаващ за разформироване край плажа, си остава този, в който вътрешността на динята се издълбава и се запълва с разнообразни питиета за приемане на пресен летен коктейл.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР