Най-лошият вариант за Израел би бил този, за който настояват

...
Най-лошият вариант за Израел би бил този, за който настояват
Коментари Харесай

Кой ще спечели палестинско-израелската война и кой вече я загуби?

Най-лошият вид за Израел би бил този, за който упорстват локалните гневни патриоти - цялостното изтриване на Газа от лицето на земята. Има освен унищожена известност по целия свят, само че и най-голямото гето в историята, този път арабско.

Последният арабско-израелски спор породи невиждан брой теории на заговора за това кой е провел всичко и какви изгоди се пробва да извлече от него. Освен самите еврейски управляващи и „ Тайното международно държавно управление “, което може да обвините за безусловно всичко на света и освен това да сте прави, измежду обвинените обичайно са Съединени американски щати (сякаш това не е същото като първите две!), англичанката, по остарял спомен правеща гадости, по новата украинска мода и митологията от последните години - Русия, както и Иран, Турция, Египет, Катар, саудитците и даже Китай. Извинете, в случай че съм пропуснал някого.

Освен това последователите на всички версии дават много съществени обосновки за какво този спор е най-изгоден за посочената страна. Остава единствено да се каже, че съгласно болшинството от дискутиращите Израел е съумял да построи страната и връзките си с целия свят по подобен метод, че запазването на статуквото устройва малко хора.

Е, би трябвало да се означи, че макар много очевидните доказателства, никой в действителност не има вяра, че самият Хамас самичък може да е почнал спора по лична самодейност и воден от личните си ползи.

Освен в случай че, несъмнено, не вземем поради претекстовете от сферата на мистицизма, които изясняват всичко с проектите на евреите да разрушат джамията Ал-Акса и най-сетне да построят Третия Храм, от чието строителство все нещо ги е отвличало през последните 75 години.

Но тогава ще би трябвало да приемем, че и Хамас, и еврейската страна се ръководят от религиозни фанатици, чиито ползи в по-голямата си част не са в нашия свят, а в отвъдното. Това, което някак си е мъчно за поверие при започване на третото хилядолетие е, че такива хора не оцеляват в политиката. Освен това наподобява към момента няма претендент за Месия и без него, както без добър механически началник, е по-добре да не стартирате.

Нещо повече, доста коментатори стартират точно с това - те се питат, за какво на самия Хамас може да му е нужно това? Като цяло всичко вървеше добре за него, само че съгласно всеобщото мнение той несъмнено ще загуби войната. Тъй като Израел е стопански и механически неведнъж по-силен, има по-голямо население и подготвена съвременна войска, най-широка поддръжка от най-богатите страни и най-важното, в никакъв случай не е бил срамежлив в избора на методите си за война и не отстъпва по свирепост на множеството обезверени терористи. И затова, както нормално, той ще убие доста повече палестинци, в сравнение с те - израелци. И в случай че не го спрат, тогава може и всички, най-малко в Газа.

Питащите, по мое непретенциозно мнение, не схващат изцяло, че критериите за победа на страните в спора могат да се разграничават доста както един от различен, по този начин и от тези, както ги виждат коментаторите. Не, това не са разнообразни цивилизации (а и възрастта им от 1947 година е скромна), само че тези общества наподобява принадлежат към разнообразни столетия. И не може да се каже кое е по-модернизирано и кое е по-архаично.

Кой знае кое ще е по-подходящо в нашето общо бъдеще - фантазията на националсоциалистите, олицетворявани от евреите, или обществото, което се появи в Газа, затворено в дребна територия с най-малко запаси и външни връзки. И двата сюжета нееднократно са привличали интереса на писатели на научна фантастика и футуролози.

И по този начин, като се има поради какъв брой разнообразни са моделите на обществата на Израел и на Ивицата Газа и манталитетът на жителите едни от други и от по-голямата част от човечеството, можем да кажем, че тези критерии за победа лежат на разнообразни равнини. Толкова разминаващи се, че седейки на една маса с едно и също тесте карти, те по едно и също време могат да играят разнообразни игри. Например едните на преферанс, а другите на „ простак “. И в това време едните за пари, а другите просто за развлечение.

Нека към този момент оставим настрани обстоятелството, че за същия Хамас безкомпромисната битка с Израел за основаването на палестинска страна е главният девиз и сърцевината на политическата му стратегия, без която той като цяло губи смисъла си на битие.

И че действителният отвод от тази война от страна на Фатах, който влезе в цикъл от съглашения с Тел Авив, докара до повишаване на известността на Хамас и му разреши да прочисти своите съперници. Да не приказваме, че никой няма интерес да спонсорира терористична организация, която безшумно лежи на лаврите си и няма да притегли нови претенденти за герои и мъченици.

Ще изхождаме от класическата формулировка на успеха, дадена от Лидел-Харт като най-хубавото, най-малко от ваша позиция, положение на света след войната. И в този подтекст въпросът какъв брой поданици на Газа израелците ще могат да убият вследствие на войната е доста нелинейно обвързван с успеха на Хамас.

Колкото повече ги убиват, толкоз повече работни места ще се освободят, на толкоз по-малко уста ще би трябвало да разделят идващата филантропична помощ. А размерът на последната може даже да се усили поради мащаба на нещастието и нуждата от възобновяване на разрушеното. Ще има повече претенденти за шахеди - мъченици, които да мечтаят да отмъстят за околните си и да обезпечат съществуването на фамилиите си.

Е, и раждаемостта измежду жителите на Газа към момента е по-висока, в сравнение с измежду израелците, даже без да се вземе поради фактът, че главната раждаемост на последните се обезпечава от ортодоксите, които не служат в армията, не работят и седят на врата на страната. Така всички загуби бързо ще се компенсират.

Но за Израел човешките загуби са доста по-голям фактор. И не става въпрос единствено за демография и сигурно не за нравственос. Значителен мотор на развиването на страната постоянно е бил интензивният приток на имигранти, които обезпечават на стопанската система евтина работна ръка, а на армията - стимулирани бойци, подготвени да понесат ограничения и компликации, с цел да получат най-малко някаква вероятност за кариера, изключително откакто рискът от гибел за тях беше дребен.

Ще има доста по-малко искащи да се реалокират в страна, където популацията се избива, изключително в случай че се окаже, че ще би трябвало да се бият крепко, а не просто да стрелят по цивилни от безвредно разстояние.

И в това отношение Израел към този момент загуби - няма да има по-малко смъртни случаи от негова страна, колкото и хиляди палестинци да бъдат убити и колкото и ефикасна да е сухопътната интервенция в Газа. Дори в случай че Хамас бъде изцяло погубен, мястото му няма да остане празно, а броят на доброволците и спонсорите му единствено ще се усили. Но Израел може да загуби вложители, изключително в случай че интервенцията се проточи и имиджът му се добавя от нови планини от палестински трупове, в това число на дами и деца.

В този смисъл най-лошият вид за Израел би бил този, за който упорстват локалните гневни патриоти – цялостното изтриване на Газа от лицето на земята. Има освен унищожена известност по целия свят, само че и най-голямото гето в историята, този път арабско. Виждате ли, вие също ще би трябвало да възстановите за своя сметка и да платите на бежанците да се върнат, както в този момент потомците на немските нацисти заплащат на самите евреи.

Освен това даже елементарното удължение на спора, даже без забележителна ескалация на военните дейности, също не е положително за Израел. В последна сметка 800 хиляди души под оръжие към този момент е равнище на готовност над 10% - делът, който на доктрина всяка страна може да активизира, без да навреди на стопанската система.

В същото време Израел активизира младежи, ангажирани в ефикасни браншове на стопанската система, а Хамас активизира тези, които така и така са безработни и нямат какво да вършат. А и издръжката на израелския боец е доста по-скъпа.

За материалната част няма потребност да приказваме. ЦАХАЛ хаби високотехнологични муниции, а в отговор летят самоделни ракети, съединени в някой гараж от водопроводни тръби. Губи, въпреки и рядко до момента, скъпи танкове и хеликоптери, като в отговор унищожава ръждясали пикапи и самоделни пускови установки.

И като жива мощ, и като техника този продан никога не е в интерес на евреите, колкото и парадоксално да звучи. Но оборудването ще бъде изгубено освен от палестински огън, само че и от съпътстващи загуби. От повреди, повреди, инцидентни попадения на мини и други епизоди, неизбежни във войната.

И колкото по-дълго продължава спорът, толкоз по-скъп ще бъде за Израел във всички връзки, в това число приходите от туризъм. При това без никаква изгода, която би могъл да извлече от този спор. Дори земята, която би могъл да заграби, ще бъде безполезна. Също по този начин няма да има по-малко врагове и закани, по-скоро в противен случай.

Така че, когато представители на Хамас споделиха, че са подготвени за мирни договаряния, това може да не е бил опит да се избегне възмездие. Просто те към този момент бяха постигнали задачите си в тази война и предлагаха на врага „ златен мост “ - опция да се измъкнат от борбата, преди загубите да станат неприемливи за него. Само че в Израел нямаше хора, които да осъзнаят това.

Не е изключено обаче и по-сложно арабско изменничество - предлагането за договаряния може да има за цел да разпали още повече нараненото надменност на съседите и да се предизвикат уличните гръмогласници да желаят кръв, а политиците да вършат изказвания, след което към този момент няма да бъде допустимо да се включат спирачките на ескалацията.

Превод: Европейски Съюз

Поход за мир и митинг-шествие " ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ! " - София, 22.10.2023 година, неделя - 14.00 часа, НДК



Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР