Най-лошата суша, която удари Кения от четири десетилетия, уби почти

...
Най-лошата суша, която удари Кения от четири десетилетия, уби почти
Коментари Харесай

Заплаха: Сушата в Кения уби 2% от популацията на най-редкия вид зебра в света

Най-лошата суша, която удари Кения от четири десетилетия, умъртви съвсем два % от популацията на зебрата на Греви, най-редкият тип зебра в света, и заплаши други диви животни.

Гладът, провокиран от сушата, принуждава дивите животни да се доближават до обитаеми места и градове и води до възходящ брой смъртоносни спорове с хората.

Групи за отбрана на животните споделят, че без незабавна интервенция дивата природа може да се изправи пред екзистенциална рецесия в доста елементи на източноафриканската страна, в случай че сухият сезон продължи.

“Това е сериозна опасност за тях ”, сподели чиновник, отговарящ за наблюдението на този тип зебра, Андрю Летура, отбелязвайки, че 40 индивида са починали заради сушата.

Положението в Южна Кения също е неприятно.

„ Рейнджърите преброиха осем пъти повече животни мъртви или прекомерно слаби, с цел да оцелеят, спрямо естествената обстановка по това време през предходните години “, сподели изпълнителният шеф на фондация Big Life Бенсън Леян, който работи с локалните притежатели на земя за отбрана на животните, пасища и екосистеми.

Експертите споделят, че рецесията не може да се дължи единствено на сушата.

„ Прекомерната паша от добитък изтощава тревните площи и затруднява възобновяване на екосистемите от сушата “, сподели Дейвид Дабален, началник на полевите интервенции на Safe Elephants.

Зебрата на Греви, която е по-голяма от общоприетата равнинна зебра и има по-тесни линии и по-широки уши, е най-редката в света с останали единствено 3000, от които 2500 в Кения.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР