Най-коварното е, че при рак на простатата може да няма

...
Най-коварното е, че при рак на простатата може да няма
Коментари Харесай

Близо 5000 нови случая на рак на простата се откриват у нас годишно

Най-коварното е, че при рак на простатата може да няма никаква симптоматика, а в същото време заболяването да е в много напреднал етап, уточни проф.  Марин Георгиев

В България всяка година се диагностицират близо пет хиляди мъже с рак на простатата. Това сподели пред публицисти проф. Асен Дудов, ръководител на Българското онкологично научно сдружение, предава Българска телеграфна агенция.

През 2020 година ракът на простатата е четвъртата най-често срещана онкологична локализация в Европа и най-често диагностицираният рак в България, уточни лекарят. По думите му рискът от развиване на рак на простатата при мъжете под 75-годишна възраст се среща при един на 12 души, а рискът от гибел от болестта преди навършване на тази възраст - при един на 103 мъже в Европа. Ракът на простатата е петата водеща причина за гибел измежду онкологичните болести. В Европа през 2020 година в резултат на заболяването са умряли 108 088 мъже.

Колкото по-рано се открие болестта, толкоз по-нисък е рискът от рецидив, сподели още проф. Дудов.

Рак на простатата не е присъда, а ранната диагноза слага началото на битка, която може да приключи сполучливо, сподели проф. Марин Георгиев, ръководител на Българското урологично сдружение. По думите му в България разполагаме с всички лабораторни и образни способи за ранна диагностика на рак на простата, които са и изцяло налични за пациентите. При диагностицирането е нужно да се направи проучване на туморния маркер за рак на простата и ехографско проучване. PSA - простатно-специфичен антиген, е най-използваният биомаркер при рак на простатата и е неотменна част от контрола на болестта – от слагането на диагнозата, през следене резултата на лекуването, до установяването на градация, сподели още проф. Георгиев. Здравето е отговорност и на пациента, подсети лекарят.

Най-коварното е, че при рак на простатата може да няма никаква симптоматика, а в същото време заболяването да е в много напреднал етап, уточни още проф. Георгиев. Все по-млади пациенти се откриват с рак на простатата, което се дължи на ранната диагностика, като най-младият пациент до момента е бил на 46 год. при диагностицирането си, а в този момент е на 51 година, добави проф. Георгиев.

Започва осведомителна акция „ Моето здраве е моя отговорност “. През ноември ще бъде предаван видео клип на екраните на станциите на метрото в София, както и на екраните в чакалните на лечебни заведения в София, Варна, Бургас, Пловдив, Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Ямбол и Видин.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР