Най-конкретното наблюдение от срещата между президента на Турция Реджеп Тайип

...
Най-конкретното наблюдение от срещата между президента на Турция Реджеп Тайип
Коментари Харесай

Hurriyet: Ердоган се оплака от остаряло мислене от епохата на Студената война в САЩ

Най-конкретното наблюдаване от срещата сред президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп на 13 ноември във Вашингтон е непрекъснатият афинитет на двамата политици един към различен, макар редица неразрешими различия, написа англоезичното издание на турския вестник Hurriyet, представен от " Фокус ".

``
реклама
По време на конференцията и двамата водачи бяха доста великодушни в похвалите един към различен, само че бяха резервирани, когато се стигна до ефикасни способи за решение на голям брой двустранни проблеми.
И въпреки всичко Ердоган изрази готовността на държавното управление си да отвори нова страница за връзките със Съединени американски щати, като акцентира значимостта на дългогодишните стратегически връзки сред двете страни.
От своя страна Тръмп повтори смисъла на положителните връзки с Турция като втората по величина войска на НАТО, където двете страни работят дружно в разнообразни антитерористични битки в разнообразни елементи на света.
Хубавите думи обаче бяха незадоволителни за превъзмогване на дългогодишни проблеми сред двете страни.
Ердоган ускори натиска си върху Тръмп да приключи поддръжката на Съединени американски щати за Отрядите за национална самозащита (ОНС) в Северна Сирия, като се опита да убеди сътрудника си за терористичните актове и сепаратистката стратегия на групировката посредством нагледни документи и видеоматериали. Видеото, показано на Тръмп и на петима републикански сенатори, включва терористичното минало на водача на Общински народен съвет Мазлум Кобани в редиците на ПКК, която е в листата на терористичните организации и в Съединени американски щати.
Въпреки че Съединени американски щати изтеглиха войските си от Североизточна Сирия след турската военна интервенция, партньорството им с Общински народен съвет продължава с нова цел. Съединени американски щати реалокира своите войски за отбрана на нефтените залежи на Сирия и разгласи проектите си да разреши на Общински народен съвет да се възползва от петролните доходи. Това съставлява още една огромна угриженост за Турция, защото държавните чиновници считат, че облагите от рентабилен петролен бизнес биха нараснали още повече потенциала и упоритостите на Общински народен съвет за основаване на самостоятелен район в Източна Сирия.
На дългогодишното искане на Турция за екстрадицията на Фетула Гюлен не беше допустимо да се чуе позитивен отговор от президента Тръмп. Но той с наслада заяви, че служителят на НАСА Серкан Гьолче, американски жител с турски генезис, който беше вкаран в пандиза след несполучливия прелом през юли 2016 година, скоро ще се завърне вкъщи.
Както бе оповестено преди пътуването на Ердоган, Вашингтон още веднъж сложи разполагането на системите за противовъздушна защита С-400 от Русия като един от главните противоречиви проблеми сред двете страни.
Въпреки че Турция приключи прехвърлянето на системите от Русия и разгласи, че те ще бъдат подготвени да бъдат задействани напролет на 2020 година, Ердоган и Тръмп се договориха да основат нова комисия, която да обмисли методите за разрешаване на казуса.
Комисията ще включва министъра на защитата на Съединени американски щати Марк Еспър и министъра на защитата на Турция Хулуси Акар, както и съветника по националната сигурност на Тръмп Робърт О’Брайън и основния консултант по външната политика на Ердоган Ибрахим Калън.
В съпоставяне с други висши турски чиновници, Калън и Акар са известни с по-меките си изказвания за връзките си със Съединени американски щати, като упоритостта на последния да откри способи да резервира Турция като част от взаимната изтребителна стратегия F-35 също е приета в турската столица.
Създаването на такава комисия не значи безусловно, че Турция ще анулира разполагането на системите и няма да задейства С-400 идната година.
Пред репортерите си при завръщането си Ердоган акцентира смисъла на многопластовите връзки на Турция с Русия и като значими фактори уточни настоящото съдействие в региона на енергетиката, шестте милиона съветски туристи и близо 30 милиарда $ размер на търговията.
Илюстрацията на Ердоган за естеството на турско-руските връзки явно е смутила един от сенаторите по време на срещата в Белия дом. „ Няма да назова, само че един от тях попита„ Кой е вашият зложелател: Русия или Съединени американски щати? “Разбирате ли, това са такива политици. Възможно ли е да има такова политическо схващане? Казах им единствено едно: не желая да върша врагове. Искам да бъда другар и с Америка, и с Русия “, акцентира Ердоган.
„ От една страна, ще кажете, че ще работите с нас въз основа на взаимна полза, само че въпреки това ще попитате„ Кой е вашият зложелател? Аз или те? “Няма такова нещо. Тази политика завърши “, добави той.
Той явно приказва за ерата на Студената война, в която международните сили бяха в два съпернически лагера. Ердоган желае да посочи, че Турция не е длъжна да избира своя страна и може да работи както с съдружниците от НАТО, по този начин и с Русия по едно и също време.
Президентът Ердоган повтори, че Турция е подготвена да закупи американски системи за Противовъздушна отбрана „ Пейтриът “, в случай че получи положително предложение от Вашингтон. „ Но няма да сменя С-400 за „ Пейтриът “ “, акцентира Ердоган и повтори още един път, че турската войска ще употребява и двете системи едновременно, макар че съветската ще служи като независимо оръжие.
Турският водач обърна внимание на нова действителност в този район. Съюзникът от НАТО Турция и Русия създават дълготрайна и основна връзка по този начин, че да разрушат всички остатъчни табута и салдото на силите от ерата на Студената война.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР