Най-късно до три месеца ще започне строителството по интерконектора Гърция-България.

...
Най-късно до три месеца ще започне строителството по интерконектора Гърция-България.
Коментари Харесай

До три месеца започва строежът на интерконектора Гърция - България


Най-късно до три месеца ще стартира строителството по интерконектора Гърция-България. Това съобщи през днешния ден на парламентарния надзор енергийният министър Теменужка Петкова.

Проектът би трябвало да завърши през втората половина на 2020 година С това ще стартира и действителното осъществяването на контракта сред България и Азербайджан за доставка на 1 милиард кубични метра газ, уточни Петкова, представена от БНР.

„ Тези доставки са директно свързани с два извънредно значими плана, които се осъществят. Това е планът „ Южен газов кулоар “, от който съществена неразделна част е интерконектора Гърция-България. Именно реализацията на този план ще даде опция България да извърши контракта, който е подписан през 2013 година и да достави 1 милиарда кубични метра газ, който на процедура съставлява близо една трета от нашето потребление… “, съобщи Петкова.

„ Тук към този момент в действителност можем да приказваме за действителна диверсификация на източника за доставка на природен газ и конкурентни условия и конкурентна среда “, сподели още енергийният министър.

Строителството и въвеждането в употреба на плана за разширението на потенциала на подземното газово вместилище „ Чирен “ ще завърши през 2024 година, добави Петкова. Тя напомни, че досега е направен софтуерен план за употреба и уголемение, в който са готови и създадени четири разновидността. Като стопански най-изгоден е утвърден третият вид.

Той планува „ деен газ един милиард кубични метра, рандеман - от осем до 10 милиона кубични метра дневно и оптимално резервоарно налягане до 150 бара “, изясни министър Петкова. И уточни, че тези параметри са избрани въз основа на разбора на наличната геоложко-геофизична сондажна и резервоарно-инженерна информация за чиренската геоложка конструкция и капацитетните благоприятни условия на наземните уреди.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР