Най-късно до края на януари 2025 г. във Великобритания по

...
Най-късно до края на януари 2025 г. във Великобритания по
Коментари Харесай

Защо Сунак направи обратен завой по няколко ключови британски цели за съкращаване на емисиите

Най-късно до края на януари 2025 година във Англия по закон би трябвало да се произведат избори. Всъщност точната дата ще бъде избрана от министър-председателя Риши Сунак и дребна група от хора към него - кумът му Джеймс Форсайт, трансформирал се в негов политически секретар, началникът на кабинета му Лиъм Бут Смит и изборният пълководец Исак Левидо, показва Би Би Си, представена от Българска телеграфна агенция.

А те по този начин или другояче нямат причина към момента да са взели несъмнено решение. Събития, които занапред следва да се случат, към момента могат да изиграят огромна роля за това по кое време в действителност ще е денят на вота.

Контекстът е следният: министър председателят за момента е нормализирал ситуацията, държавното управление не е на път да се срине, само че Консервативната партия изостава доста в изследванията на публичното мнение. Ново изследване на " ЮГав " (YouGov) демонстрира и че персонално Сунак е по-непопулярен от когато и да било, откогато пое властта.

Когато преди няколко седмици ръководещата Консервативна партия ненадейно завоюва освободеното от Борис Джонсън депутатско място в Ъксбридж и Южен Руйслип, тя го направи, макар че изоставаше от лейбъристите с към 20 процентни пункта в общонационалните изследвания на публичното мнение във Англия, отбелязва в. " Вашингтон пост ". Гласоподавателите от предградията ясно показаха гнева си против новия налог върху нездравословните излъчвания на колите, натрапен от лейбъристкия кмет на Лондон Садик Хан.

Последиците бързо се усетиха на по-широката политическа сцена. Резултатът прекатурна предизборната тактика на торите и те започнаха да алармират за оттегляне от задачите за нулеви излъчвания, които Джонсън беше сложил. Миналата седмица министър председателят Риши Сунак ненадейно отсрочи въвеждането на възбраната за продажба на нови дизелови и бензинови коли от 2030 година за 2035 година. Той отсрочи и последователното унищожаване на домашните газови котли и заменянето им с термопомпи.

Екологичните налози наподобява са съвършена предизборна тематика за консерваторите, позволяваща им да се откроят на политическия терен, където разликите в икономическите и обществените политики на партиите като цяло се размиват. След 13 години на власт с дребен стопански напредък има заплаха тактиката за увещание на гласоподавателите за политиките на Лейбъристката партия, които най-вече не харесват, да бъде възприета като цинична. Но това е риск, който Сунак е подготвен да поеме.

Според социологически изследвания по отношение на зелените дела и политиката за нулево чисто ползване гласоподавателите във Англия в огромното си болшинство поддържат тези политики. Отговорите обаче евентуално биха били сходни и на запитвания дали те биха подкрепили международен мир или тъждество. В последна сметка, когато дойдат сметките за електрически автомобили, термопомпи и други такси, свързани с по-зеления метод на живот, хората с ниски и междинни приходи трансформират мнението си: повече от половината респонденти считат разноските за живот за по-важни от нулевото чисто ползване.

Смелият ход на Сунак от предходната седмица въпреки всичко провокира политическо неспокойствие - справедливо, защото се оказа, че той не е уведомил ръководителите на промишлеността преди политическия си завой и обявлението му е шокирало даже някои донори на партията. Съществува риск това да докара до партийно разделяне.

От едната страна са твърдолинейните природозащитници, които, както се изрази Сунак на конференцията си предходната сряда, приветстват второто пришествие на Грета Тунберг с " идеологическо старание ". От другата страна са тези, които са скептични, че климатичните промени въобще се случват, разяснява в. " Телеграф ". Нищо чудно, поради раздялите в партията му, че решението му да отсрочи въвеждането на политиките за нулеви излъчвания беше оповестено за " най-голямата му неточност като министър-председател ".

На фона на всичко това обаче има и един изтощен електорат, угрижен за бъдещето на Земята, само че нежелаещ да заплаща повече за постигането на зелени цели - не на последно място на фона на напомняния, че излъчванията на Англия са намалели с 49% от 1990 година до момента, макар че стопанската система е повишена със 75% за същия интервал.

Премиерът се надява да сътвори визията, че е на страната на жителите, като изрази състрадание към тяхното отвращение да поемат " разноски, за които никой в никакъв случай не е бил осведомен и които в действителност може да не са нужни, с цел да се реализира нужното понижаване на излъчванията ".

Според най-големия английски специалист по политически изследвания професор сър Джон Къртис, гласоподавателите, дали своят вот за торите през 2019 година, са склонни да се опълчват на проектите за възбрана на бензиновите и дизеловите коли, както и на газовите котли - ограничения, които последователите на лейбъристите поддържат.
" Консервативните гласоподаватели са склонни да бъдат малко по-малко загрижени за изменението на климата и като цяло е по-малко евентуално да са склонни да поддържат възбраните и облагането с налози на разнообразни неща ", счита той.

Една от задачите на премиера е да начертае разграничителна линия сред неговата партия и лейбъристите, която съгласно стратезите на торите ще показа на гласоподавателите явен избор на вота следващата година, отбелязва в. " Гардиън ". През идните месеци тезата на Сунак ще бъде, че той избавя " затруднените фамилии от неприемливите разноски " на зелените политики, като в същото време той ще се опита да показа лейбъристите като тези, които прокарват тези политики.

Високопоставени съветници от Даунинг стрийт считат, че разказът на торите по отношение на нулевото чисто ползване е бил прекомерно неразбираем и новата политика ще подчертае, че Сунак е подготвен да се направи сложен избор в името на потребителите - макар че деятели предизвестяват, че това в действителност може да коства още повече на някои от най-бедните, изключително на наемателите на жилища.

Въпреки това, мнозина природозащитници - консерватори като Джонсън и Алок Шарма, представители на опозиционни партии, редица предприятия, специалисти по климата - показват рисковете на пътя, по който е поел Сунак.

Лейбъристите евентуално ще се опитат да прокарат концепцията, че противоположният завой на Сунак го е сложил на страната на Лиз Тръс, и ще го показват за неин идеологически съидейник, податлив към политики, които тревожат бизнеса и заплашват стопанската система.

Идния месец в Манчестър ще се организира годишната конференция на ръководещата Консервативна партия, показва Си Ен Ен. По всяка възможност това ще бъде последното сходно заседание преди идващите парламентарни избори във Англия.

И по този начин идващите няколко седмици, както и представянето му на партийната конференция ще са от решаващо значение за Сунак, защото съставляват последния му късмет да дефинира дневния ред преди изборите и последния му късмет да въодушеви членовете на партията си да водят акция за победа.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР