Най-късно до 6 месеца се очаква мерките на държавата срещу

...
Най-късно до 6 месеца се очаква мерките на държавата срещу
Коментари Харесай

Мерки и цени: Кога ще поевтинеят стоките след проверките за спекула в магазините?

Най-късно до 6 месеца се чака ограниченията на страната против спекулата да дадат резултати и да доведат до намаляване на цените. Това разгласи в ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Стоил Алипиев. По думите му поевтиняване се чака изключително при стоките, чието ценообразуване е резултат от нелоялна комерсиална процедура и това са най-вече питателните артикули. По Данни на Комисията за стоковите тържища и борсите макар инспекциите повишаването на храните в първите дни на март продължава.

За последните месеци Комисията за отбрана на потребителите е проверила цените в над 470 търговски хранителни обекта и при тях са открити 452 нарушавания. 200 са свързани с нелоялни практики. Сред тях доминира подвеждащата информация от страна на търговците. Често те притеглят потребителите с промоционални артикули, които не са налични. Ежедневие са погрешни разгласи от вида на " 3 на цената на 2 " или " единствено през днешния ден на тази цена ".



" Тези нелоялни търговски практики, употребявани от огромните пазарни играчи, които държат 50-60% от пазара, изкривяват целия пазар, завличат по-малките търговци и се явяват причина за изкуствено завишаване на цени ", сподели Стоил Алипиев, ръководител на Комисията за отбрана на потребителите.

Според ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите при инспекциите са открити надценки от страна на търговците, надхвърлящи 90%. При това те са осъществени в разнообразни краища на страната в огромни търговски вериги. Неговата прогноза е, че макар взетите ограничения от страна на страната, резултати ще се усетят след няколко месеца.



" Все отново след констатирането на такива нарушавания, има административни периоди, които би трябвало да изтекат преди издаването на съответната заповед за възбрана на нелоялни търговски практики. Трябва време за прецизна обработка на цялата документи, въпреки всичко актовете на КЗП подлежат на правосъден надзор ", сподели още Стоил Алипиев, ръководител на Комисията за отбрана на потребителите.

Търговците са раздвоени в преценката си дали инспекциите са довели до поевтиняване на цените. Пламен Панайотов е шеф на хранителен магазин в Русе. Казва, че доста от сътрудниците му са банкрутирали, а той с цел да оцелява и да не губи клиенти, поставя минимални надценки. Според него до момента инспекциите не са свалили цените.

" Всеки Божи ден ми носят нагоре цени, всеки Божи ден. И когато приказвам с доставчиците, всякога стана като рутина – Има ли нагоре вдигната цена? – И всякога е " да ". Айде, да не е всякога, 50%. Днес в случай че няма, на другия ден ще има. Това е непрекъснато. – Само на питателните артикули ли? – За всички артикули. И на козметиката се подвига, на чантичките го кажи, безусловно всичко върви нагоре. – Това оказва ли върху оборота някакво въздействие? – Естествено, че оказва ", изясни Пламен Панайотов - шеф на хранителен магазин в Русе.

" В началото на годината имаше леко нарастване, само че в този момент малко се задържаха цените. Имаше лек спад на някои типове кашкавали, само че не на всичко, на някои типове кашкавали и сирене ", сподели Мария Пенева, търговец от Варна.



фотоси: БГНЕС/Архив

На друго мнение са обаче потребителите:

- Няма никаква смяна, веднага пазарих. 2,10 лева са кг картофи. Тука в този момент една позната е дала 7 лева за 10 яйца. При сиренето като го вземат, всеки във веригата поставя по 20% и то става доста скъпо.

Българска национална телевизия: Вярвате ли, че за идващите три месеца ще има резултат и ще се намалят цените?

- Не мисля. Нямаме опит в годините да се намаляват цени у нас.

- Аз не чувствам смяна в цените. Високи са цените и има далавера най-много поради прекупвачите. Краставиците да вземем за пример, доматите, производителите поради страха от по-високия газ, който се употребява в оранжериите, не засяха и тази година ще има нулева година от по-масовото произвеждане на домати и оттова към този момент ще се покачват и крайните цени.

" Всеки си прави сметката, всеки гледа да понижава разноските. Вземат най-необходимото и до там - самун, колбас – от най-евтиния, такива дреболии, кашкавал – и то във допустимо най-малки количества. Нямат хората пари ", сподели още Пламен Панайотов - шеф на хранителен магазин в Русе.

Данните на Комисията по стоковите тържища и борсите демонстрират, че повишаването на храните е траяло и в първите дни на март. Поскъпнали са оранжерийните домати и краставици, морковите, портокалите и пилешкото месо.



Все отново някои артикули поевтиняват. Сред тях са олиото, картофите, ябълките, кравето масло.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР