Най-идиотският въпрос, който може да зададете на дете е: А

...
Най-идиотският въпрос, който може да зададете на дете е: А
Коментари Харесай

Най-популярните лоши съвети за избор на професия

Най-идиотският въпрос, който може да зададете на дете е: „ А ти, какъв искаш да станеш, когато пораснеш? “

Очакваният отговор евентуално е: „ Лекар като теб. “ Или пък инженер, музикант...

На този въпрос моята щерка отговаряше: „ Когато порасна, желая да стана младоженка. “ А на повторното запитване:  " А по-късно? ", отговорът беше:  " Ами, отново да съм младоженка. "

Тя по този начин и не стана младоженка, макар че има прелестно семейство. 

Често родителите вземат в свои ръце това решение. Съзнателно тласкат детето към един или различен избор, а по-късно се чудят за какво планът им не е „ проработил “.

Smart Course разказва за най-популярните заблуди на родителите.

Един от най-предприемчивите и сполучливи наши съвременници – Стив Джобс, твърди че хората постоянно сами не знаят какво желаят, до момента в който не им го покажеш. Неговото изявление евентуално е въодушевило доста предприемачи да пробват какво в действителност могат да реализират.

За родителите, чийто деца още не са взели значимото решение, съветът на създателя на Apple може да се окаже гибелен.

Стив Джобс обаче в едно е прав. Децата в действителност се затрудняват в отговора на въпроса: „ Какъв искаш да станеш? “

Дори и тези от горните класове.

Ето най-популярните неточности, които родителите не трябва да повтарят.

„ Ти ще вървиш по моите стъпки “

Да допуснем, че във вашето семейство всички са адвокати. И дядо ви, и татко ви, пък и вие сте известни юристи. Отредили сте сходна орис и на вашето дете, и то още преди да се е разделило с пелените.

И съгласно вас проблем за избора на специалност за детето изобщо не стои.

Много дребен е шансът детето да гледа с удивление на вашите триумфи и професионално развиване, и да мечтае да влезе в залата на съда все едно е в киносалон. Заслужава си да помислите дали то няма други пристрастености и разнообразни гении.

2. „ Ти ще реализираш моята фантазия “

Психолозите изясняват, че изборът на специалност постоянно се предопределя от несбъднатите фантазии на родителите. И огромна част от тези, които от най-ранна възраст посещават школите по пиано, цигулка и балет, са деца на родители, мечтали за такава кариера.

Заниманията с музика могат да обогатят малчугана, само че малко на брой са тези, които избират да осъмват над клавишите или да дърпат лъка, до момента в който връстниците им играят на двора. Припомнете си сцена от кино лентата „ Войната на таралежите “, с цел да се погледнете в профил и с други очи.

Прочетете целия материал на страниците на Новите родители.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР