Най-губещи от недекларирания доход остават служителите, които се осигуряват на

...
Най-губещи от недекларирания доход остават служителите, които се осигуряват на
Коментари Харесай

Губим над 100 000 лева от недекларирания си труд

Най-губещи от недекларирания приход остават чиновниците, които се обезпечават на по-нисък от действителния размер на заплатата си и по този метод се лишават от редица осигурителни права, предизвестяват от Националната организация по приходите (НАП). 

Най-рисковите браншове, в които е процедура да се изплаща част или цялото заплащане " под масата ", са в търговията на едро и дребно, строителство, хотелиерство и ресторантьорство. 

" Ако служащ действително получава 1500 лева, само че работодателят му го обезпечава на минималната работна заплата, загубата за служителя в идващите 30 години е близо 109 000 лв.. В тази сума влизат пенсията, компенсациите за майчинство и безработица, от които ще се лиши служителят. Освен това, той губи опция да се възползва от цялостния размер на по-високите данъчни облекчения за деца, защото те се пресмятат върху заплатата, на която се обезпечават лицата ", изясни Николай Петков, шеф на дирекция " Управление на риска " в Национална агенция за приходите, представен от money.bg.

Служителите и служащите, които се обезпечават на по-нисък от действителния доход могат да изчислят загубите си благодарение на калкулатора на уеб страницата: , като вкарат заплатата, на която се обезпечават и тази, която действително получават.

Над 300 млн. лева годишно е вредата за бюджета от заплата в плик,

пресмятат от дирекция " Управление на риска " в Национална агенция за приходите. Преди десетилетие тази сума е била над 400 млн. лева, като през последните години се е стопила с към 100 млн. лева в резултат на подхванати от Национална агенция за приходите ограничения и разнообразни стопански фактори.
 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР