Най-горещият министерски стол в трите правителства с премиер Бойко Борисов

...
Най-горещият министерски стол в трите правителства с премиер Бойко Борисов
Коментари Харесай

Горещият стол на здравния министър


Най-горещият министерски стол в трите държавни управления с министър председател Бойко Борисов се оказа на здравния министър, съобщи кореспондент на БГНЕС.

[b]4 години = 4 министри[/b]

Рекорд по смени на здравни министри сложи първият кабинет на Бойко Борисов, който се задържа и най-дълго на власт от лятото на 2009 доникъде на февруари 2013 година За този съвсем 4-годишен интервал на поста здравен министър се изредиха: доктор Божидар Нанев, проф. Анна-Мария Борисова, доктор Стефан Константинов и Десислава Атанасова.

[b]Д-р Божидар Нанев[/b] остана на своя пост единствено няколко месеца от 2009 до 2010 година Неизгодна договорка за доставката на „ Тамифлу “ му коства министерския стол. Нанев, който е експерт по обща, гръдна и детска хирургия, бе притеглен като обвинен за сключването на две неизгодни покупко-продажби за доставката на посочения нагоре антивирусен препарат, с което е ощетил страната с близо 2,5 милиона лв.. Той беше измамен под отговорност и изправен пред съда. На 29 март 2012 година Софийски градски съд го оправда. Самият Нанев съобщи тогава, че не е сюрпризиран от оправдателната присъда.

[b]Професор Анна-Мария Борисова[/b] е бележит български ендокринолог, който управлява Министерство на здравеопазването от 21 април 2010 до 29 септември 2010 година Въпреки своите научни достижения и огромен преподавателски опит тя ще остане в историята като министър, срещнат на едно кръстовище. Тази изпусната фраза ще я преследва до край в нейния временен престой отпред на Министерство на здравеопазването. Проф. Анна-Мария Борисова подава оставка на 29 септември, която бе призната без възражения от премиера Борисов. Поводът беше концепцията й за доплащане от страна на пациентите на всички лекарски услуги. Въпросната идея беше причина за искане на избор на съмнение към държавното управление от страна на опозицията.

[b]Д-р Стефан Константинов[/b] е акушер-гинеколог. Преди да стане министър на 6 октомври 2010 година е бил заместник-председател на УС на Българския лекарски съюз. Той е и най-дълго задържалия се на поста здравен министър в кабинета „ Борисов 1 “. До неговата оставка се стигна поради спор с ръководещите от ГЕРБ по отношение на промените в бранша. Тя пристигна изненадващо за всички на 15 март 2012 година

Овакантилият се пост зае [b]Десислава Атанасова[/b], която бе народен представител от квотата на ГЕРБ от Русе. За разлика от своите прародители тя не е доктор, а правист. Между 2005 и 2007 година е юрист в Областен диспансер за психиатрични болести със стационар в град Русе, а от 2007 до 2009 година и в Многопрофилната болница за интензивно лекуване. В 41 парламент Атанасова бе ръководител на Здравната комисия. Тя управлява здравното министерство малко по-малко от година от 21 март 2012 до 13 март 2013 година

[b]Пръстов отпечатък: здравен парадокс в ХХI век[/b]

След като първият кабинет на Бойко Борисов подаде оставка на фона на всеобщите митинги против високите цени на тока и парното измина година и половина преди той още веднъж да се върне на власт, откакто завоюва предварителните парламентарни избори през октомври 2014 година

В новото съдружно държавно управление сътрудник на ГЕРБ беше Реформаторският блок, а здравното министерство беше поверено на [b]д-р Петър Москов[/b], представител на ДСБ. Малко по-късно към края на 2015 началото на 2016 година ДСБ отпред с Радан Кънев напуснаха ръководещата коалиция поради противоречие с метода на осъществяване на правосъдната промяна, само че Москов резервира своя пост. Неговият престой в Министерство на здравеопазването ще бъде запомнен със кавги за ваксини и редица непремерени изявления, които не спомогнаха за възстановяване на здравното обслужване, само че провокираха остри реакции на правозащитници. Сред тях се откроява изказването му от 7 декември 2014 година, че екипи на незабавна помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали. Но това, което в действителност надълбоко възмути българското общество, бе решението на Москов да вкара пръстов отпечатък за достъп до здравна помощ. Въпреки че по време на втория мандат на Борисов най-горещи бяха постовете на вътрешния и просветния министри, където имаше и най-чести смени, здравното министерство беше непрекъснат източник на кавги и неодобрение. Може да се каже, че те също способстваха за загубата на президентските избори от, което пък на собствен ред докара до оставката на кабинета „ Борисов 2 “.

[b]Военен отпред на медицината[/b]

Бойко Борисов стана за трети път министър председател, откакто завоюва следващите предварителни избори, провели се на 26 март 2017 година Кабинетът беше формиран при започване на май. Този път министър-председателят се спря на боен за здравен министър. Това е [b]генерал-майор проф. Николай Петров[/b].

Последният към този момент имаше опит в Министерство на здравеопазването по времето на първото служебно държавно управление на Марин Райков /2013 г./, а по-късно в продължение на съвсем две години ръководеше ВМА-София. На 30 ноември 2017 година той се отдръпна от поста си, като най-вероятната причина за това е журналистическо следствие на бТВ, в което се изнасят данни за подписано от него контракти по времето, когато е управлявал ВМА. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР