Най-голямото пристанище близо до китайския мегаполис Шанхай е блокирано повече

...
Най-голямото пристанище близо до китайския мегаполис Шанхай е блокирано повече
Коментари Харесай

Логистичният сектор търси бързи решения след затварянето на пристанището в Шанхай

Най-голямото пристанище покрай китайския мегаполис Шанхай е блокирано повече от месец заради следващата вълна от COVID-19. Основната причина е затварянето на вътрешната верига на доставки от производителите до складовете и пристанището в резултат на оповестените строги ограничения за сигурност. Това докара до редица нови проблеми в доставките както към България, по този начин и към целия свят. Китай е колос в износа – от първични материали и междинни материали до крайни артикули, включително съоръжение. Недостигът на електронни съставни елементи да вземем за пример нанесе удар на разнообразни промишлени браншове и могъщи компании като производителите на коли страдат от неналичието на чипове.

Въпреки че е мъчно да се планува какъв брой време ще отнеме стабилизирането на потока от контейнери през пристанището и какви ще бъдат точните измерения на последствията, към този момент могат да се създадат прогнози.

В момента се обрисуват два сюжета за развиването на обстановката. Първият е пренасочването на товарите към Нинбо и други пристанища, който към този момент докара до дефицит на празно съоръжение на корабните линии, закъснение на товаренето и нарушение на веригата на доставки.

При втория сюжет огромна част от корабите ще запазят плануваните графици, в това число товаренията в Шанхай. Контейнерите към този момент не се разтоварват в други пристанища, което до известна степен ще улесни възобновяването на процеса след отварянето на терминала и разчистването на контейнерите. Сега интензивно се нарежда съоръжение при производителите в Китай в подготовка за пиковия сезон, по тази причина е от голямо значение празните контейнери да идват по предназначението си в Шанхай. По отношение на хладилните товари – заради ограничавания потенциал на пристанището и невъзможността да се обезпечи зареждане някои корабни линии бяха пренасочени към други пристанища в района.

„ Локдаунът в Шанхай ще докара до голям брой лавинообразни резултати през идващите седмици и месеци “, изясни Димчо Димчев, шеф на cargo-partner България. „ И въпреки всичко гъвкавостта е в основата на логистиката. Това ни прави умерени оптимисти. Като интернационален логистичен снабдител ние от cargo-partner разполагаме с необятна мрежа от сътрудници по целия свят и по този начин сме в положение постоянно да предлагаме еластичност на нашите клиенти – да вземем за пример потреблението на адриатическите пристанища, с цел да се редуцира директното време за пратките до Югоизточна Европа. Поддържаме непрекъсната връзка с сътрудници от Китай и по света, което ни разрешава да получаваме навременна информация и да се приспособяваме към създалата се обстановка. В момента всички колета, в началото предопределени за Шанхай, се пренасочват към близкото пристанище Нинбо единствено на 3 часа път от Шанхай. С времето всеки ще се приспособява към сходни провокации и това ще се трансформира в нов стандарт. Надявам се ние да бъдем измежду първите в този развой. “

Корабите сега отплават от пристанището в Шанхай с по-ниска от плануваната утилизация. Резултатът евентуално ще е повишаване в броя на анулираните отплавания през идващите седмици. Прогнозите след отваряне на пристанището са за увеличение на размера на товарите и търсенето на потенциал, което ще докара и до увеличение на морските навла. Допълнително ще следим изместване на пиковия сезон и той ще започва по-рано от нормално, с цел да се компенсират по-дългите директни времена.

Дългосрочният резултат от този локдаун може да се окаже и усилване на наклонността за отчасти изнасяне на производството от Шанхай до Индия, Виетнам и Тайланд. Вносителите по целия свят слагат под въпрос снабдяването си и вярното действие на веригата си на доставки заради огромните блокирания в миг, когато всички други страни са отворени.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР