Най-голямата суша в Италия от десетилетия понижи нивото на езерото

...
Най-голямата суша в Италия от десетилетия понижи нивото на езерото
Коментари Харесай

Езерото Гарда в Италия е спаднало до невиждано ниско ниво

Най-голямата суша в Италия от десетилетия намали равнището на езерото Гарда, най-голямото езеро в страната, до съвсем най-ниското му равнище , записано в миналото, разкривайки невиждани до момента сектори от дъното му и затопляйки водата до температури, които се приближават до междинните за Карибско море, предава Associated Press.

Туристите, които се стичат до известното северно откриват доста друг пейзаж от този, с който са привикнали през последните години. Обширен сектор от бели скали се простира надалеч от естествената брегова линия, ограждайки южния полуостров Сирмионе с жълт ореол сред зелените нюанси на водата и дърветата на брега.

" Идвахме предходната година, хареса ни и се върнахме тази година ", сподели туристката Беатрис Маси, до момента в който седеше на скалите. " Открихме, че пейзажът се е трансформирал доста. Бяхме малко шокирани, когато пристигнахме, тъй като водата я нямаше. "

В Северна Италия не са падали обилни превалявания от месеци , а снеговалежите тази година бяха със 70 % по-малки, пресушавайки значими реки като По, която тече през селскостопанската и индустриална вътрешност на Италия. Много европейски страни, в това число Испания, Германия, Португалия, Франция, Нидерландия и Англия,, което навреди на фермерите и на и принуди управляващите да лимитират потреблението на вода.
 Безпрецедентна суша в Западна Европа
Безпрецедентна суша в Западна Европа

Много водоеми и реки са пресъхващи или пресъхнали

, най-дългата река в Италия, към този момент аргументи милиарди евро загуби на фермерите, които нормално разчитат на нея за напояване на реколтата си.

За да компенсират, управляващите разрешиха на повече вода от езерото Гарда да изтече към локалните реки - 70 кубични метра вода в секунда. Но в края на юли те понижиха този размер с цел да запазят езерото и финансово значимия туризъм , обвързван с него.

С 45 кубически метра вода в секунда, отклонявани към реките, езерото в петък беше покрай рекордно ниските равнища през 2003 и 2007 година

Кметът на Гарда Давиде Бединели сподели, че би трябвало да отбрани както фермерите, по този начин и туристическата промишленост . Той настоя, че летният туристически сезон върви по-добре от предстоящото, макар анулираните резрвации, най-вече от немски туристи, по време на последната гореща вълна в Италия в края на юли.

" Сушата е реалност, с който би трябвало да се оправим тази година, само че туристическият сезон не е в заплаха ", написа Бендинели в обява във " Facebook " от 20 юли.

Той удостовери тогава, че езерото губи по два сантиметра вода дневно .

Междувременно температурата на езерото е над междинната за август, съгласно seatemperature.org. В петък водата на Гарда беше съвсем 26 градуса по Целзий , с няколко градуса по-топла от междинната августовска температура от 22 градуса и покрай междинната за Карибско море от към 27 градуса .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР