Най-голямата швейцарска банка UBS води преговори за закупуване на втората

...
Най-голямата швейцарска банка UBS води преговори за закупуване на втората
Коментари Харесай

Банка UBS води преговори за придобиване на Credit Suisse

Най-голямата швейцарска банка UBS води договаряния за закупуване на втората по величина банка в страната Credit Suisse, която се оказа в затруднено състояние, заяви Financial Times (FT), базирайки се на няколко неназовани източника.

Според източниците на вестника договарянията са били проведени от Националната банка на Швейцария (НБШ) и швейцарския финансов регулатор FINMA в опит да се увеличи доверието в банковия бранш на конфедерацията. Уточнява се, че се разискват както цялостни, по този начин и частични придобивания.

Вестникът напомня, че в четвъртък НБШ беше принудена да отпусне на Credit Suisse заем в размер до 50 милиарда франка (приблизително 53,7 милиарда долара). Според вестника обаче това не е попречило на акциите на кредитната институция да паднат, защото огромните вложители са отказали да дават спомагателен капитал на банката, а изтеглянето на средства от богати клиенти е траяло. В резултат на това, съгласно публикацията, до края на търговията през вчерашния ден капитализацията на Credit Suisse е спаднала до 8 милиарда $ против 56,6 милиарда $ за UBS.

Източник съобщил на FT, че швейцарският регулатор е уведомил Вашингтон и Лондон, че сливането на двете банки е главният проект за отбягване на цялостното намаляване на доверието към Credit Suisse. Също по този начин, отбелязва вестникът, UBS проучва вероятните опасности от такова обединение.

Източниците на вестника прецизираха, че диалозите ще се проведат през уикенда, с цел да се опитат да намерят решение преди отварянето на пазарите в понеделник. Те обаче признаха, че няма гаранция, че в последна сметка ще бъде реализирана договорка.

Във вторник Credit Suisse разгласява отчет, в който признава слабостта на вътрешния надзор. Освен това в изявление за " Блумбърг " основният изпълнителен шеф на банката Улрих Кьорнер съобщи, че е налице продължаващ отлив на клиенти. Финансовите анализатори обърнаха внимание на изказването на Саудитската национална банка, чийто дял в Credit Suisse е максимален и доближава 9,8%, за безспорното й отвращение да окаже спомагателна поддръжка на швейцарската банка посредством увеличение на присъединяване си в нейния капитал. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР