Най-голямата румънска енергийна компания OMV Petrom започна нови сондажи в

...
Най-голямата румънска енергийна компания OMV Petrom започна нови сондажи в
Коментари Харесай

Румъния продължава да търси петрол и газ в Черно море

Най-голямата румънска енергийна компания OMV Petrom стартира нови сондажи в плитките води на блок „ Истрия “ в Черно море. До края на годината се възнамеряват два сондажа, които изискват вложения от над 30 милиона евро.

„ Ние сме ангажирани с Румъния и влагаме обилни суми за застраховане на енергийните доставки в страната. В блок „ Истрия “, намиращ се в плитките води на Черно море, се добива нефт и газ от повече от 30 години. Въпреки че находищата се експлоатират от дълго време и са достигнали своя пик на рандеман преди години, устойчивите вложения и съответните инженерни решения ни разрешават да извлечем спомагателни запаси “, съобщи Петер Цайлингер, член на борда на шефовете OMV Petrom, който дава отговор за офшорния рандеман.

Двете сонди ще бъдат пробити на над 2000 метра под морското дъно в регион, където дълбочината на водата е почти 50 метра. Целта е да се усили производството на нефт и газ от находището „ Лебеда Изток “, което е намерено през 1979 година

Новите сондажи са продължение на капиталовите планове за офшорен рандеман в плитките води на Черно море, като в интервала сред 2014 и 2018 година в тази активност към този момент бяха вложени над 350 милиона евро. Това включва пробиването на 10 нови сонди и модернизирането на системата за превозване и произвеждане на въглеводороди.

В момента OMV Petrom прави изследвания и произвеждане в плитките води на Черно море в блока „ Истрия “ и в дълбоките води „ Нептун дийп “. Последното се реализира взаимно с американския петролен и газов колос „ ЕксонМобил “.

Добивът на нефт и газ в блок „ Истрия “ възлиза на към 25 000 барела на ден. Това съставлява към 17% от производството на групата в Румъния. През 2018 година добивът на нефт и газ в Черно море е бил задоволителен, с цел да задоволи потребностите от сила на 1 милион семейства за една година или за горивото на 3,5 милиона леки коли. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР