Най-голямата обявена единична инвестиция е на португалската BA Glass в

...
Най-голямата обявена единична инвестиция е на португалската BA Glass в
Коментари Харесай

Новите фабрики на България

Най-голямата оповестена единична инвестиция е на португалската BA Glass в стъкларските фабрики в Пловдив и София

© Цветелина Белутова През 2019 година бяха оповестени 1.3 милиарда лева вложения в произвеждане.Повечето планове са във към този момент съществуващи предприятия към София на български компании. Инвестиции в произвеждане за общо 1.3 милиарда лева се извършват или приготвят през идващите няколко години в страната. Петнадесетте най-големи плана, които " Капитал " обичайно обобщава, са на друг стадий и с друга дълготрайност, само че като цяло данните обрисуват няколко общи трендове.

Огромната част от вложенията, в това число най-големите, са в съществуващи предприятия, които се уголемяват и модернизират. Преобладават плановете към София, три са в Пловдив, а за втора поредна година Враца притегля два нови вложителя.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За разлика от 2018 година, когато съвсем половината от плановете бяха на немски компании, през предходната година най-вече са българските. Най-голямата единична инвестиция идва от Португалия и е на BA Glass, която преди няколко години купи някогашните " Дружба стъкларски фабрики " от гръцката Yioula.

Добрата вест е, че общата сума на оповестените нови инвестиции през 2019 година е с към половин милиард лв. по-голяма от миналата година, когато започнатите планове бяха за 800 млн. лева Инвестициите в работещи към този момент предприятия демонстрират, че фирмите са с дълготрайни планове и предпочитание да развиват производствата си и един път пристигнали, вложителите постоянно съумяват да се аклиматизират. Новите имена в производството обаче са малко. А пропусната опция на годината беше Volkswagen, като немската компания избра за новия си автозавод Турция пред България.

Миналата година се прояви и нова наклонност - закриването на нискотехнологични производства, изискващи доста ръчен труд, който става все по-скъп. Така от страната се отдръпна канадският производител на кожени тапицерии за коли ALC, който имаше три предприятия в България, а доста фабрики за автомобилни кабели внезапно ограничиха или изцяло стопираха работа. За избралите да останат спасението е да стартират произвеждане на по-сложни артикули, при които цената на труда няма толкоз огромна тежест.

Своеобразната ранглиста включва чисто индустриални предприятия, само че остават невидими плановете в добивната промишленост. Там обаче има две едри вложения: новата мина на канадската Dundee Precious Metals край Крумовград за 165 млн. $ и заводът за преправка на кварц-каолинова суровина в Дулово на " Каолин " (собственост на немската Quarzwerke) за над 60 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР