Най-голямата несправедливост на тези 28 години е, че направихме една

...
Най-голямата несправедливост на тези 28 години е, че направихме една
Коментари Харесай

Петър Курумбашев във Варна: Най-голямата несправедливост на прехода е, че направихме една несправедлива държава

" Най-голямата неправда на тези 28 години е, че направихме една несправедлива страна като цяло. При нас общественото разделяне е по-голямо, в сравнение с в западните страни. Една от огромните гордости на Европа е, че има обществен модел. Мисля, че някакви останки от него към момента работят в Западна Европа. За страдание, при нас форматът сякаш е по-близък до Латинска Америка. "

Това съобщи Петър Курумбашев, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал, по време на среща с журналиста Мартин Карбовски и жители на Варна.

" Неслучайно се появяват тези политици, които с лека ръка назоваваме " популисти ". Те са просто тътенът на всички, които се усещат ощетени и не се припознават в никоя от политическите партии. И този екот не е обвързван с това дали си болшевик, или антикомунист. Не е обвързван с това дали си русофил, или русофоб, Той е обвързван с това дали останалите хора, с които живееш, имат обикновено възприятие на съчувствие и взаимност ", съобщи евродепутатът в отговор на въпрос за грешките на българския преход.

Коментирайки бъдещето на кохезионната политика, Курумбашев попита: " Независимо от размера на европейското финансиране, което получаваме, ние като страна ще създадем ли нещо, с цел да имаме лични фондове? Непрекъснато питаме какъв брой пари ще дадат Франция и Германия на Северозападна България. А какъв брой пари даде България на Северозападна България? "

По думите му слагането на тематиката за основаване на народен фонд за развиване на Северозападна България е извънредно навременно. " Зарадвах се, когато видях, че в различния бюджет, който предложи Българска социалистическа партия за 2018 година, попада подобен фонд в размер на 100 млн. лева Важни са обаче и планирането, и времевата рамка. Когато планираш, да планираш поддръжка за този район в идващите седем години с възходяща сума. Неслучайно Екологичен потенциал не приема бюджети, които са година за година, а се приема седемгодишна бюджетна рамка на Европейски Съюз. "

В рамките на срещата на тематика " Реално за Европа " Курумбашев разяснява, че няма по какъв начин да служи за оправдание това, че когато една страна ръководи Съвета на Европейски Съюз, не може да сложи въпроси, които са значими за нея.
" Крайно време е да има балкански транспортни коридори. В момента има автомагистрала Дурас - Тирана - Прищина. Сърбия построи автомагистрала сред Ниш и Димитровград. Просто би трябвало да бъде издигнат секторът сред Прищина и Ниш. По този метод ще се построи сухопътна връзка сред Адриатическо и Черно море. Втора връзка, по която би трябвало да се мисли, е Тирана - Скопие - София - и автомагистрала, и ЖП линия, която строим към този момент хилядолетия. Ако продължаваме в същия дух, ще надхвърлим периода за изграждане на Хеопсовата пирамида. Трета транспортна автомагистрала - от Сплит, Сараево през Южна Сърбия до Ниш, София, Варна и Бургас. Разбира се, че би трябвало да бъдат свързани с европейските транспортни коридори. Но би трябвало да дефинираме ясно интереса на Балканите. Пътищата ще подтикват и хората да пътуват, и развиването на бизнеса, и културния продан ", счита Курумбашев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР