Най-голямата криптоборса в света – Binance – се опитва да

...
Най-голямата криптоборса в света – Binance – се опитва да
Коментари Харесай

„Черната кутия“ Binance: Състоянието на най-голямата криптоборса е мистерия

Най-голямата криптоборса в света – Binance – се пробва да укрепи доверието след скок в тегленията от клиенти и внезапен спад в цената на нейния дигитален токен. Компанията твърди, че е овладяла чистите изходящи потоци от към 6 милиарда $, които бяха регистрирани единствено за 72 часа предходната седмица, с помощта на постоянните си финанси.

Основателят на Binance Чанпън Дажо даде обещание – след колапса на конкурентната FTX предишния месец – че неговата компания ще да бъде образец за бистрота. Анализ на Reuters на корпоративните документи обаче демонстрира, че ядрото на бизнеса – борсата Binance.com, която е обработила покупко-продажби на стойност над 22 трилиона $ тази година – остава най-вече скрита от публичния взор.

Binance отхвърля да каже къде е основан Binance.com, нито разкрива съществена финансова информация като доходи, облага и парични запаси. Компанията има лична криптомонета, само че не показва каква роля играе в салдото ѝ. Платформата отдава пари на клиентите против криптоактиви и им разрешава да търгуват на маржин със заети средства, само че не се прецизира какъв брой огромни са тези залози и до каква степен Binance е изложена на риск. Не се разкрива и цялостният обсег на запаси за финансиране на тегления.

От Binance не се изисква да разгласява подробни финансови доклади, защото не е обществена компания, за разлика от американския ѝ съперник Coinbase, който е листнат на борсата Nasdaq. Binance не е набирала и външен капитал от 2018 година, демонстрират още данните от промишлеността, което значи, че не е трябвало да споделя финансова информация с външни вложители от този момент.

По информация на Reuters преди към 4 години компанията е създала проект за „ уединяване “ на главната си активност от контрола на управляващите в Съединени американски щати. За да държи бизнеса си на ръка разстояние от Комисията по скъпи бумаги и тържища, Binance е решила да сътвори нова американска борса, чиято концепция е да отклони вниманието на регулатора от главната платформа, написа изданието, добавяйки, че

новото сдружение служи като „ клирингова къща за регулаторни запитвания “.

Според обществените мнения на Джао новата американска конструкция – Binance.US – е „ изцяло самостоятелен индивид.
Огромната роля на Binance на криптопазара
Компанията съставлява над половината от целия размер на търговия и този факт трансформира интервенциите ѝ в голям интерес за регулаторите на Съединени американски щати. Компанията е разследвана от американското Министерство на правораздаването за допустимо пране на пари и нарушавания на наказания. Reuters заяви този месец, че някои прокурори считат, че са събрали задоволително доказателства, с цел да издигнат обвинявания против Binance и някои висши ръководители.

В опит да надникне в книгите на Binance, Reuters прегледа документи от звена на компанията в 14 юрисдикции, където борсата на своя уеб страница споделя, че има „ регулаторни лицензи, регистрации, позволения и утвърждения “. Тези локации включват няколко страни от Европейския съюз, Дубай и Канада. Джао разказа разрешенията като крайъгълен камък в „ пътуването на Binance към цялостно лицензиране и контролиране по целия свят “.

Документите демонстрират, че тези звена са дали нищожна информация за бизнеса на Binance на управляващите. Публичните бумаги не демонстрират да вземем за пример какъв брой пари текат сред другите звена и главната борса Binance.com. Анализът на медията също откри, че някои от сдруженията наподобява имат слаба интензивност.

Бивши регулатори и някогашни ръководители на Binance споделят, че тези локални бизнеси служат като украса на главната нерегулирана борса.

„ Те всмукват номенклатурата на регулирането, с цел да основат образ на легитимност “, разяснява Джон Рийд Старк, някогашен началник на Службата за използване на интернет на Комисията за скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати. Старк сподели, че интервенциите на Binance са по-непрозрачни даже от тези на FTX.

Няма безусловно никаква бистрота, никаква слънчева светлина, никакво удостоверение от какъвто и да е темперамент за финансовото ѝ положение. “

Главният стратегически шеф на Binance Патрик Хилман твърди, че анализът на Reuters на документите на звената в 14-те юрисдикции е „ изрично погрешен “. „ Количеството корпоративна и финансова информация, която би трябвало да бъде разкрита на регулаторите на тези пазари, е голямо, което постоянно изисква шестмесечен развой на издаване “, показва той.

„ Ние сме частна компания и не сме задължени да публикуваме нашите корпоративни финанси “, продължи той, сравнявайки борсата с частни компании, като американския производител на бонбони Mars. В изказване Mars сподели, че сравнението е „ неуместно “, в това число тъй като нейните артикули и услуги са „ мощно контролирани “.
Турбулентни времена
Разследването на Reuters идва в миг, когато обстановката на криптопазара е мощно разтърсена, а самата Binance също понася ударите от това. Големите изходщи потоци от борсата и краткотрайното прекъсване на тегленията на някои токени предходната седмица провокираха съществени терзания. Компанията опита да успокои вложителите с инспекция на запасите от външна счетоводна компания.

Според информацията, Binance има над 120 млн. консуматори, размерът на търговия възлиза на 34 трлн. $ през 2021 година По думите на Джао над 90% от приходите на компанията зависят от криптотърговия. Фирмата е печеливша и има „ много огромни парични запаси “, добави той и сподели още, че Binance има активи на стойност към 60 милиарда $ на своята борса, като тегленията съставляват дребна част от тях.

Binance е направила над 150 рискови вложения на обща стойност 1.9 милиарда $ от 2018 година насам, съгласно данни на PitchBook. Джао също по този начин сътвори фонд от 1 милиард $, с цел да влага в затруднени криптокомпании след срутва на FTX.

Надеждните оценки на подвластните от търговията доходи на Binance обаче са нищожни макар обществената наличност на данни за размера на търговия, написа Reuters.

Binance начислява такси до 0.1% за спот покупко-продажби, с по-сложна конструкция на таксите за деривати. При размер на спот търговия от 4.6 трилиона $ през годината до октомври, Binance може да е спечелила до 4.6 милиарда $, пресметна Reuteres въз основа на данни от CryptoCompare. Начислявайки такси до 0.04% върху своите деривативи от 16 трилиона $, Binance може да е привлякла приходи до 6.4 милиарда $.

Според Джон Тодаро, старши анализатор по крипто и блокчейн в американската капиталова банка Needham & Company, и Джоузеф Едуардс, самостоятелен капиталов съветник, изчисленията на Reuters, наподобява, са в верния диапазон. Все отново промоциите на Binance, като търговия с нулеви такси и други отстъпки, може да значат, че приходите са били по-ниски, уточни Едуардс. Трети криптоанализатор, който отхвърли да бъде назван, също се съгласи с изчисленията.

Хилман от Binance не разяснява оценките на Reuters. „ По-голямата част от нашите доходи се вършат от такси за транзакции “, сподели той, добавяйки, че борсата е съумяла „ да натрупа огромни корпоративни запаси “, като поддържа ниски разноски.

Капиталовата конструкция на Binance е без задължения и компанията държи парите си, насъбрани от такси, настрана от активите, които купува и държи за потребителите, сподели той.

Binance разрешава на потребителите да подават поръчителство под формата на крипто и да заемат средства, с цел да усилят цената на своите покупко-продажби с деривати до 125 пъти. За потребителя това може да докара до големи облаги или големи загуби. Хилман сподели, че Binance поддържа всички потребителски депозити за деривати и спот търговия със личните си запаси в съответствие едно към едно – което значи, че депозитите би трябвало да бъдат сигурни и лесни за изтегляне. По думите му Binance има строги протоколи за разпродажба, в случай че загубите на потребителите надвишават цената на тяхното поръчителство.

Ако позициите на потребителите станат негативни „ заради изключителна неустойчивост на пазара “, Binance има „ доста добре капитализирани “ застрахователни фондове за покриване на недостига, настоя той. Хилман не даде детайлности, а Reuters не можа без значение да ревизира изказванията му.

Опазването на финансовата информация на Binance от Джао отразява строгата просвета на секретност, прилагана по време на възхода на компанията. Според Reuters даже някогашният основен финансов шеф на компанията, Уей Джоу, не е имал достъп до цялостните сметки по време на тригодишния си мандат.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинBinance криптоборса финансово положение ПоследниНай-четениКрипто 40 „ Черната кутия “ Binance: Състоянието на най-голямата криптоборса е тайнственост Бюджет и финанси 64 Япония раздруса пазарите с изненадваща смяна в паричната политика Индустрии 380 Узбекистан употребява България за европейските доставки на мед Любопитно 448 Банката на Англия сподели първите банкноти с лика на Чарлз III Любопитно 13408 Американски режисьор снима „ най-красивия голф клуб в света “ в България Компании 2177 Yettel възнамерява да събере 127 тона електронни боклуци до 2028 година Компании 1852 Българската „ Мегапрофил ИГ “ удвоява производството си в Русе Политика 1700 Кабинетът възнамерява отстъпки за пътешестване с БДЖ и публичен превоз Всички новини11:57 Бюджет и финанси 40 Япония раздруса пазарите с изненадваща смяна в паричната политикаОще от КриптоВиж всичкиBinance избавя Voyager в договорка за $1 милиардКолапсът на FTX върна криптото години обратно: Какво следва?Холандската криптоборса Bitvavo има ликвидни проблемиОснователят на Binance чака сложни месеци за компанията Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрииИновации
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР