Най-голямата канадска банка RBC предупреждава за по-мека икономика, планира съкращения на работни места

...
Royal Bank of Canada (RBC) предупреди за по-мека икономика и
Коментари Харесай

Royal Bank of Canada (RBC) предупреди за по-мека икономика и планира да съкрати около 1800 работни места след най-голямата в Канада банката надмина прогнозите на анализаторите за третото тримесечие в четвъртък, подпомогната от мерките за намаляване на разходите.

Главният изпълнителен директор Дейв Маккей прогнозира забавяне на растежа и по-ниска инфлация поради забавянето на паричната политика, съчетано със забавяне в Китай и повишени климатични и геополитически рискове.

„Виждаме доказателства за забавяне на пазарите на труда, както се вижда от забавянето на растежа на заплатите, по-малкото обяви за работа и увеличаването на безработицата в Канада. Следователно нашият основен сценарий прогнозира по-мека икономическа перспектива“, каза той пред анализатори.

„Оперативната среда се променя с по-бързи темпове, отколкото сме виждали повече от десетилетие.“

Маккей през май каза, че кредиторът ще забави наемането на служители, след като е превишил броя на хиляди хора. Банката каза, че броят на служителите на пълен работен ден е намалял с 1% спрямо предходното тримесечие и очаква допълнително да намали броя на служителите с около 1 до 2%. Банката има 93 753 служители на пълен работен ден към 31 юли.

„Банката свърши похвална работа в управлението на разходите, с подобрение в общия си коефициент на ефективност“, каза анализаторът на Barclays Джон Ейкен, отбелязвайки по-високите печалби на кредитора.

Втората по големина банка в страната, Toronto-Dominion Bank (TD), обаче пропусна прогнозите на анализаторите за тримесечната печалба, която беше засегната от по-високи разходи, средства за черни дни за покриване на неплатени заеми и слабост в нейния бизнес в САЩ.< /p>

TD задели 766 милиона канадски долара (565 милиона долара), скок от 351 милиона канадски долара (274 милиона долара) преди година, докато RBC задели 616 милиона канадски долара (455 милиона долара) за кредитни загуби, спрямо 340 милиона Канадски долари ($266 млн.), тъй като потребителите се борят да извършват плащания на фона на високите разходи за живот.

Банката на Канада повиши лихвените проценти 10 пъти от март миналата година, за да се справи с нестабилната инфлация, като повиши рентабилността на потребителския бизнес на банките, тъй като те се възползват от по-високи приходи от заеми.

Това помогна за увеличаване на приходите в бизнеса на дребно на RBC с 5 процента. В TD обаче приходите от сегмента на канадското лично и търговско банкиране паднаха с 1% и с 9% в отдела за търговия на дребно в САЩ.

„По-високият лихвен процент би оказал натиск върху потребителя. Но засега виждаме, че те продължават да са издръжливи... но ние непрекъснато наблюдаваме много внимателно“, каза главният финансов директор на TD Келвин Тран в интервю.

Слабо представящи се акции

TD също така планира да изкупи обратно 90 милиона акции, след като стартира програма за обратно изкупуване на акции за 30 милиона акции през май, малко след прекратяването на сделката за придобиването на First Horizon на стойност 13,4 милиарда долара, което даде на банката увеличение на капитала.

Нетният лихвен доход – разликата между това, което банките правят по заеми и изплащането по депозити – се е повишил с 6,7 процента до 6,29 милиарда канадски долара (4,6 милиарда долара) в RBC и 3,5 процента до 7,29 милиарда канадски долара (5,4 милиарда долара) в TD.

RBC отчете коригирана печалба от 2,84 канадски долара ($2,09) на акция, надминавайки прогнозите на анализаторите от 2,71 канадски долара ($2) на акция, според данни на Refinitiv.

Резултатите също се облагодетелстваха от ниската данъчна ставка поради дивидента за възстановяване на Канада, включен в бюджета за 2023 г.

Коригираната печалба на TD от 1,99 канадски долара ($1,46) на акция падна под оценката от 2,04 канадски долара ($1,5).

Печалбите на банката също бяха повлияни от плащане от 306 милиона канадски долара ($225 милиона), свързано с прекратяването на нейното придобиване на First Horizon.

RBC и TD заедно представляват половината от пазарния дял сред шестте големи канадски банки с пазарна капитализация съответно от 168 милиарда канадски долара (124 милиарда долара) и 151 милиарда канадски долара (111 милиарда долара).

Въпреки това акциите им се представиха по-слабо, като паднаха с около 5 процента и 6 процента досега тази година, в сравнение с ръста на по-широкия индекс от 2,55 процента.

Акциите на RBC се повишиха с 1,6 процента, докато тези на TD паднаха с над 2 процента.

Източник: Reuters
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР