Най-голямата и най-скъпата мартеница, която може да се намери на

...
Най-голямата и най-скъпата мартеница, която може да се намери на
Коментари Харесай

Изобилие от мартеници радва русенци на базара

Най-голямата и най-скъпата мартеница, която може да се откри на базара в Русе, е дело на Тотка Стоянова

Русенци към този момент имат опцията да закупят мартеници от обичайния базар на площада. От два дни той е отворил порти и първите покупки са предопределени главно за чужбина, споделят търговците. Тъй като към момента има време до 1 март, хората не са се засилили и в този момент продуктите и многообразието от модели е най-голямо. Именно това употребяват русенците, които ще пътуват или приготвят колета за своите близки, които са отвън страната, предава.

Търговците споделят, че макар повишаването на материалите, цените на мартениците са на равнищата от предходната година. Най-евтината мартеница е от порядъка на 0,80 лв. и е за модел вид гривна за ръката, като тя е единствено от преплетени бял и червенконец. Мартениците от този тип са най-практични и по тази причина се оферират всеобщо, като съгласно вложените труд и материали цените на моделите се движат от 2,00 лв. до 2,50 лв..

За децата има огромно многообразие, като продуктите са основно с анимационни герои. За възрастните мартениците главно могат да се разделят на мъжки и на женски – това зависи от разцветката на вълната и на конците.

Моделите, които са предопределени за окачане на дреха, стартират от цена 3 лв. и доближават до 5 - 6 лв. според от материалите и дизайна. Могат да се намерят и мартеници, които са в комбинация със стойки и могат да се слагат като декорация. Те са на цена от към 8 лв..

Впечатление вършат бутикови екземпляри като кратунчовци, където за глави на Пижо и Пенда са употребявани дребни кратунки. Има мартеници с пожелания за ръката и са персонализирани за „ Най-добрата брачна половинка, баба, баща, снаха… ". Докато в минали години е имало вид на място да се гравира благопожелание или обръщение, то в този момент се оферират единствено подготвени, авансово направени шаблони.

Най-голямата и най-скъпата мартеница, която може да се откри на базара, е дело на Тотка Стоянова. Жената споделя, че годишно прави най-много 10 бройки от тази ръчно направена мартеница. „ Цената ѝ е 25 лв. и изобщо не е висока, “ споделя майсторката. Вложените материали са към 20 лв. и за труда си поставя единствено 5 лв. от горната страна.

Въпросната мартеница е подобаваща най-вече за офиси и пространства. В нейната направа са употребявани достоверни фолклорни материали, останали в завещание от майката и бабата на Тотка Стоянова.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР