Най-голямата джамия в Германия ще получи разрешение да отправя призива

...
Най-голямата джамия в Германия ще получи разрешение да отправя призива
Коментари Харесай

Най-голямата джамия в Германия ще призовава за петъчна молитва по високоговорители

Най-голямата джамия в Германия ще получи позволение да насочва апела си за молитва в петък следобяд по високоговорители. Това стана след съглашение сред общинските управляващи в Кьолн и мюсюлманската общественост за облекчение на рестриктивните мерки, оповестиха общинските управляващи, представени от " Ройтерс ".

В петъците всички 35 джамии в Кьолн ще могат да насочат до петминутен апел за молитва сред 12:00 и 15:00 ч., като това ще стане в границите на двегодишенeн пилотен план. Една от тези джамии ще бъде и

Централната джамия в Кьолн, която беше отворена през 2018 година, откакто стана фокус на антимюсюлмански настроения от страна на крайнодесните партии, изключително в подтекста на бежанския напор от 2015 - 2016 година " Разрешаването на апела на мюезина за мен е знак за почитание ", написа в Туитър кметът на Кьолн Хенриете Рекер.

Призивът за молитва ще се причисли към камбаните на Кьолнската катедрала - най-голямата готическа черква в Северна Европа - като тон, който идващите на централната жп гара в града ще чуват, съобщи тя.
" Това демонстрира, че в Кьолн многообразието се цени и е живо. "

 Турският президент Реджеп Тайип Ердоган персонално откри джамията през 2018 година
© Associated Press

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган персонално откри джамията през 2018 година

По време на разногласията към градежа на огромната джамия последователите му акцентираха уверенията към обществеността, че тя няма да насочва постоянно по високоговорители апела си за молитва или азан, който в мюсюлманските страни се чува по пет пъти дневно. Общинските управляващи обявиха, че джамиите, които желаят да насочат апела в петък следобяд, ще би трябвало да сe съобразят с рестриктивните мерки за силата на звука на представителите си и да уведомяват съседите си авансово.

В Германия живеят към 4.5 млн. мюсюлмани, най-голямата религиозна малцинствена група. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР