Най-голямата банка в Европа HSBC има нов председател на борда

...
Най-голямата банка в Европа HSBC има нов председател на борда
Коментари Харесай

Човекът, който иска да възроди най-голямата банка в Европа

Най-голямата банка в Европа HSBC има нов ръководител на борда на шефовете - Марк Тъкър. Той поема поста с една доста значима задача - да назначи нов основен изпълнителен шеф на банката до края на годината.

Тъкър ще поеме председателската роля от 1 октомври, откакто неговият предходник Дъг Флинт се отдръпна. Назначаването му се счита за необикновен избор, изключително за банка, която се стреми да излъчва ръководителите си от личните си редици.

През последните 7 години Тъкър беше ръководител на борда на пан-азиатската застрахователна група АIA. По време на ръководството му се извърши рекордното първично обществено предложение на компанията на борсата в Хонконг, което бе на стойност 17.8 милиарда $.

Той е член на борда на шефовете на Bank of England, както и член на Комитета за финансова непоклатимост и Комитета за одит и риск сред 2009 година и 2012 година

Една от първите му цели ще бъде назначението на нов основен изпълнителен шеф на банката, защото актуалният Стюарт Гъливер разгласи, че ще напусне през 2018 година

Нарушавайки традицията, Тъкър съобщи, че обмисля външни претенденти за основната позиция. Едно от споменаваните имена е това на Антонио Орта Осорио, ръководител на борда на шефовете на Lloyds. Осорио обаче е зает с правенето на 3-годишния си проект за развиването на Lloyds, който показа през февруари 2018 година, тъй че надали ще напусне сегашния си пост.

Други претенденти за поста са Джон Флинт, който управлява отделите за банкиране на дребно и ръководство на имуществото, Самир Асаф, ръководещ капиталовото банкиране и актуалният началник на HSBC Europe Антонио Симоеш, написа CNBC.

Акциите на банката нарастват с 15% на годишна база, подтиквани от противоположното изкупуване и дивиденти през последните 12 месеца, а облагата на компанията преди данъчно облагане за първата половина на 2017 година се усилва с 5%.

Обратното изкупуване се случва, когато фирмите изкупуват личните си акции, които се търгуват на фондовата борса, намалявайки частта от скъпите бумаги, която е в ръцете на вложителите. Те оферират метод за връщане на пари на акционерите - дружно с дивиденти - и нормално съответстват с покачването на акциите на компанията, защото скъпите бумаги стават по-ограничен брой.

Нарастването на облагата идва след две слаби години за банката, която беше наранена от няколко абсурда като санкцията, наложена от Министерството на правораздаването на Съединени американски щати за изпиране на пари през 2012 година и тактиките за отбягване на данъчното облагане, прилагани от швейцарския й клон.

Във Англия тя беше санкционирана за непозволено продадени застраховки за отбрана на заплащанията и беше една от 6-те банки, забъркани в абсурда за манипулиране на лихвите и показателя Libor през 2014 година

Оттогава ръководителите Флинт и Гъливер работят интензивно, с цел да подобрят активите и репутацията на HSBC, връщайки банката назад към облага през второто тримесечие. Въпреки това към момента има доста провокации, измежду които са метода, по който HSBC възнамерява да се оправи с възходящите регулации и последствията от Brexit.

Като се има поради, че 45% от приходите на HSBC идват от Азия, както и опитът на Тъкър в Bank of England, новият ръководител на борда донася със себе си богат опит. Анализаторите без подозрение ще следят деликатно дейности на новия началник и най-много това кой ще избере за изпълнителен шеф и каква тактика ще приложи новото дуо за най-голямата банка в Европа.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР