Най-голямата българска телекомуникационна компания Vivacom е обявена за продажба, пише

...
Най-голямата българска телекомуникационна компания Vivacom е обявена за продажба, пише
Коментари Харесай

Financial Times: Vivacom се продава и може да бъде...

Най-голямата българска телекомуникационна компания Vivacom е оповестена за продажба, написа Financial Times, отбелязвайки яростния юридически спор за собствеността ѝ. Според информацията операторът може да бъде оценен на към 1.2 милиарда евро.

Само преди дни Vivacom се похвали, че британският висш съд е отхвърлил претенциите на LIC Telecommunications SARL, Люксембург и Empreno, които апелираха продажбата на телекома на сегашните му притежатели посредством търг през 2015 година

Според FT все още има назначен съветник по продажбата и това е водещата международна компания за финансово консултиране и ръководство на активи Lazard. Според информация от трима източници към този момент са извършени и срещи с евентуални купувачи.

Подготвяната продажба е доказана и от Спас Русев, най-големият акционер във Vivacom, написа още изданието. Очакванията на българския предприемач са за облага преди лихви, налози, обезценки и обезценка в размер на 190 млн. евро още в границите на тази година. Ако нещата се развият по този начин, телекомът би се оказал „ най-печелившият самостоятелен снабдител на Балканите “.

Оценката от 1.2 милиарда евро на Vivacom е изработен въз основа на неотдавнашни покупко-продажби в района, в това число придобиването от PPF Group на източноевропейския бизнес на Telenor за общо 2.8 милиарда евро.

За съпоставяне, Vivacom бе добита преди четири години за 330 млн. евро. „ Сега е точният миг (да продаваме) “, споделя Спас Русев, който има 46% от собствеността на Vivacom. Друг огромен акционер в телекома е VTB Capital, английското поделение на съветската ВТБ Банка, както и с Delta Capital International на някогашния финансов министър на България Милен Велчев и брат му Георги.

Lazard е предизвестена, че евентуалните купувачи на компанията би трябвало да бъдат осведомени за продължаващите искания към метода, по който преди четири години мобилният оператор е продаден на търг, и за зародилите по-късно разногласия към собствеността.

През въпросната 2015 година Empreno Ventures, капиталова компания, следена от съветския предприемач Дмитрий Косарев, купува дял в люксембургската холдингова компания, която притежаваше Vivacom преди търга, на който Русев и компания се снабдяват с Vivacom. Оттогава Косарев води каузи против VTB Capital, Спас Русев и Милен Велчев. Той твърди, че търгът е бил „ мним “, а Vivacom е продаден на консорциума на изкуствено ниска цена. Продажбата, твърди той, е унищожила направената от него инвестиция.

Русев отхвърля изказванието и изяснява, че аукционът е задействан поради несъблюдение на изплащането на заем към VTB Capital от люксембургска холдингова компания. Той е безапелационен, че търгът е „ законен и транспарантен “ и поддържа думите си с решението на Върховния съд в Лондон от този месец.

Източник: economic.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР