Най-голяма част от чуждите инвестиции в страната се насочват към

...
Най-голяма част от чуждите инвестиции в страната се насочват към
Коментари Харесай

Чуждите инвестиции се увеличават и надхвърлят 900 млн. евро през 2017 г.

Най-голяма част от непознатите вложения в страната се насочват към търговията, следвана от финанси и обезпечаване и преработващата промишленост

© Мария Съботинова Още по тематиката
Икономика в зелено

Брутният вътрешен продукт пораства с 3.6% през последното тримесечие на 2017 година Почти всички знаци са нагоре, само че за бурно развиване са нужни повече вложения
16 фев 2018
Пет български града са с огромен капацитет да притеглят непознати вложения

Лондон, Дъблин и Париж са топ три измежду европейските градове на бъдещето, класирани от fDi Magazine
15 фев 2018
Industry Watch: Икономиката ще пораства с към 4% и през 2018 година

Повечето страни в района съумяват да се развиват релативно добре макар скромния приток на непознати вложения съгласно анализаторите
8 фев 2018
Чуждите вложения нерешително нарастват през ноември

Сумата доближава 884 млн. евро от началото на 2017 година, което към момента е малко под равнището от миналата година
21 яну 2018 Преките задгранични вложения в България през предходната година са 901.9 млн. евро, което е с 36.7% над миналогодишното равнище. За разлика от 2016 година обаче в този момент над половината от привлечения капитал е под формата на дългови принадлежности, което приказва за разширение на активността на към този момент присъстващи в страната непознати компании и за кратковременен интерес. Това демонстрират предварителните данни на Българска национална банка (БНБ), които обаче след това ще претърпят няколко проверки, като нормално числата се трансформират в посока нагоре.

Секторът, който е привлякъл най-вече непознати вложения, е търговията - съвсем 300 млн. евро. Година по-рано сумата беше 192 млн. евро.

Основен източник на капитали за българската стопанска система остава Холандия с чисти инвестиции от 875.7 млн. евро. Често зад тези вложения обаче се крият български капитали или от други страни отвън Европейски Съюз, които минават през Холандия поради по-либералния данъчен режим. Далеч на второ място остава Швейцария със 126.6 млн. евро.

Базов резултат

Впечатляващото на пръв взор нарастване на директните задгранични вложения през предходната година ненапълно може да се изясни и с базов резултат през предходния интервал. През последните три месеца на 2016 година беше регистриран огромен отлив на непознати капитали, който отписа над 360 млн. евро. В резултат базата, с която се съпоставят вложенията през 2017 година, доста се намали. Общата сума на привлечените директни задгранични вложения през предходната година е по-ниска и спрямо 2014 и 2015 година, когато бяха регистрирани надлежно над 1.1 милиарда и 2.4 милиарда евро. Сегашните данни обаче подлежат на няколко проверки, които нормално са нагоре.

Само през декември има отлив на капитали, само че проверка на данните от предишни месеци покачва общата сума за 2017 година

Предимно дълг

Приливът на капитали в страната от началото на годината се дължи най-вече на инвестиции под формата на дългови принадлежности - тяхната стойност надвишава 480 млн. евро. Това значи, че огромна част от вложителите през 2017 година съставляват към този момент одобрени в страната предприятия, които уголемяват активността си, защото дълговите принадлежности са индикатор за краткосрочни ползи.

За съпоставяне, година по-рано главният източник на непознати инвестиции беше дяловият капитал, който се асоциира с дълготрайни проекти. Но до момента в който през 2016 година размерът на дяловия капитал е над 630 млн. евро, през 2017 година цифрата пада до 189.4 млн. евро. Други съвсем 230 млн. евро идват от реинвестираната облага - частта от чистия финансов резултат на българските подразделения, която външните инвеститори оставят в страната, вместо да се изтегля като дял. И двете суми обаче ще бъдат ревизирани през идващите месеци, евентуално нагоре.

Къде отиват парите

Най-голяма част от непознатите вложения се насочват към търговията - 299.1 млн. евро от началото на годината съгласно данните на Българска народна банка. Секторът беше измежду най-предпочитаните и миналата година, когато притегли 192 млн. евро.

От друга страна, най-значително е нарастването в бранш " Операции с недвижими парцели " - от отлив през 2016 година до вложения на стойност 216.5 млн. евро година по-късно. Сходна е обстановката в преработващата индустрия, където капиталовложенията нарастват с над 400% до 253.7 млн. евро. Към финанси и обезпечаване се насочват други 275.1 млн. евро, до момента в който 233.4 млн. евро се отдръпват от бранш " Професионални действия и научни проучвания ".

Търговското салдо е негативно

Търговското салдо приключва годината на минус от 2.04 милиарда лева при недостиг от 984.4 млн. евро година по-рано. Причината - по-високият импорт (27.9 милиарда евро) по отношение на износа (25.8 милиарда евро) поради растящото ползване в страната. Текущата сметка обаче излиза на плюс от съвсем 2 милиарда евро след позитивния принос на чистите приходи от услуги и приходи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР