Най-големият страх на българския бизнес в края на 2019 г.

...
Най-големият страх на българския бизнес в края на 2019 г.
Коментари Харесай

Новата година носи 84 млн. лева от Брюксел за развитие на трудовия пазар

Най-големият боязън на българския бизнес в края на 2019 година бе, че може да не отговори на упованията на пазара заради неналичието на работна ръка на всички равнища. Според изследване на Българската стопанска камара измежду главните спънки за развиването на бизнеса съгласно 68,2 на 100 от интервюираните е неналичието на квалифицирана работна ръка, като се резервира наклонността на сериозен недостиг на тесни експерти и изпълнителски състав /най-често срещаните дефицити при работната мощ са в региона на мениджърските, професионалните и техническите/технологичните умения/, за 60,2 на 100 това е бюрокрацията, а за 59,1 на 100 - корупцията.

Държавата в лицето на общественото министерство даде обещание да реши казуса като подчертава върху образованието и сътвори тласъци младежите да не напущат страната. Общо 84 млн. лв. ще бъдат отпуснати през идната година по оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ за подкрепяне на пазара на труда и обществената стопанска система. Предвижда се адаптиране и съоръжение на пространства за почасови грижи за деца от работодателите, обосноваване и образование на безработни и стимулиране на жители на Европейския съюз да се осъществят на българския пазар на труда.

През декември общественият зам.-министър Зорница Русинова разгласи, че Европейският обществен фонд е най-устойчивият и добър инструмент за интеграция на хиляди хора на пазара на труда и за поддръжка на работодателите за основаване на по-добри условия.

По процедурата „ Национална EURES мрежа “ се чака над 350 жители от Европейски Съюз да стартират работа в България. По интервенцията се възнамерява даването на пакет от услуги за достъп до пазара на труда в България. Сред тях са консултиране, помощ за наем за интервал от 12 месеца при липса на лично жилище, както и почасова грижа за дете, което не е записано в ясла или детска градина. За реализирането на новите детайли в процедурата са обезпечени 5 млн. лв..

С спомагателни 10 млн. лева се усилва общият бюджет на интервенция „ Работа “. По този метод ще се основат благоприятни условия за наемане на млади експерти в настоящи обществени услуги, с цел да стартират работа по специалността си. Очакванията са 500 новонаети лица да бъдат привлечени като обществени служащи.

Над 2 000 родители ще имат опция да се възползват от детски кътове на работното място, основани по интервенция „ Детски кътове “. Очаква се 200 предприятия да основат такива почасови услуги за чиновниците си, а 400 безработни ще могат да се осъществят като детегледачи. Процедурата ще се осъществя в интервала 2020-2023 година и е с общ бюджет 15 млн. лева Основната й цел е по-доброто съвместяване на професионалния с персоналния живот и опазване на трудовата интензивност на родителите.

За първа година финансовата рамка за 2020 година е без бюджетен недостиг. Залага се инфлация от 2,1%, стопански напредък от 3,3% и безработица 4,1%. Минималната заплата, заложена във финансовата рамка, е 610 лв.. Предвиждат се 360 млн. лв. повече за нарастване на учителските заплати, както и 10% нарастване на възнагражденията в администрацията.

Майчинските остават 380 лв. месечно през втората година, а минималната пенсия скача на 250 лв. от юли 2020 година

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР