Най-големият резерват на Балканите се намира в най-високата планина на

...
Най-големият резерват на Балканите се намира в най-високата планина на
Коментари Харесай

Знаете ли кой е най-големият резерват на Балканите! В България е

Най-големият резерват на Балканите се намира в най-високата планина на Балканите, в една от най-малките страни. Ако знаете кой е първенецът на Балканския полуостров, няма да ви е мъчно да предположите, че една от най-малките балкански страни е домът на този максимален резерват. И защото Рила планина, в който е ситуиран резерватът, е най-високата освен у нас, само че и на Балканския полуостров, то точно България е страната с най-големия резерват на Балканите. А кой е най-големият резерват в България?

Какво назоваваме резерват? Резерват е една от съществуващите категории предпазени територии в България, избрани със Закона за предпазените територии. Други категории предпазени територии у нас са: народен парк, предпазена околност, като страната ни е дом за цели 587 предпазени местности към 2023 година, естествен парк, чиито брой у нас е доста по-малък от този на предпазените местности и забележителности – 11, естествена забележителност, чиито брой у нас към средата на миналата година е 352.  

Цели 5% от територията на страната ни е с сходен статут и е оповестена за някоя от посочените категории предпазени територии за запазване на хубостта, екосистемата, благосъстоянието от представители на флората и фауната и/или на предпазени типове, представители на растителния или животинския свят. Министерство на земеделието и горите и Министерство на околната среда и водите са ангажираните с ръководството, грижата и съблюдаването за спазването на разпоредбите във всички категории предпазени територии. 

Най-големият резерват в България С обща повърхност от 12393.7 хектара и кръстен на планината, елементи от които обгръща, Централен Рилски резерват е освен най-големият резерват в България от всички 55 резервата у нас, само че и най-големият на Балканите. В рамките на този резерват, разгласен през 1992 година за предпазена територия, попада и първенецът на Балканския полуостров – връх Мусала, както и някои от най-високите върхове в Рила, които са част и от народен парк  " Рила “. В резервата попадат и долините на едни от най-големите родни реки, както и едни от най-красивите рилски езера, пише actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР