Най-големият производител на въглища в ЕС - Полша, ще е

...
Най-големият производител на въглища в ЕС - Полша, ще е
Коментари Харесай

Срещата на ООН за климата ще се проведе в закрита въгледобивна мина в Полша

Най-големият производител на въглища в Европейски Съюз - Полша, ще е хазаин тази година на Конференцията на Организация на обединените нации за измененията в климата. Форумът, който ще се организира в закрита въгледобивна мина в Катовице, стартира в неделя и ще продължи до 14 декември.

Катовице е в сърцето на богатата на въглища Силезия, в която миннодобивната индустрия доближава пика си по време на комунистическото ръководство в Полша през втората половина на предишния век.

Полските управляващи желаят да покажат на света, че е допустимо град като Катовице да се трансформира от център на въгледобива в съвременен град, който от ден на ден разчита на чисти източници на сила. Форумът на Организация на обединените нации ще се организира в закрита въглищна мина, превърната в музей и културен център.
Марчин Крупа, кмет на Катовице: Тази промишленост още съществува в града ни, само че надалеч не в толкоз огромен мащаб като преди. Искаме да покажем по какъв начин може да се реализира смяна.
Все още обаче 83% от силата, която използва Полша, е от въглища. По данни от 2016 г страната добива 70% от всички въглища в Евросъюза, или 70 милиона тона. Около 30 мини обезпечават този рандеман с към 83 000 служащи.
Томаш Млинарчик, миньор: Това е богатство. Ако няма въглища, няма да има работа.Михал Прапотни - шеф на въглищна мина " Вуйек ": Въглищата ще си останат основата на полския енергиен бранш през идващите години. Алтернативата, за която би трябвало да се мисли в нашия случай може да е единствено нуклеарната сила.
На форума в Катовице ще се разисква по какъв начин да бъде приложено Парижкото съглашение за климата, което цели световното стопляне да е под 2 градуса Целзий. Това, съгласно специалистите, ще значи закриване на електроцентралите на въглища през идващите десетилетия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР