Най-големият производител на калцинирана сода у нас - девненският завод

...
Най-големият производител на калцинирана сода у нас - девненският завод
Коментари Харесай

„Солвей Соди“ заменя въглищата с алтернативни горива

Най-големият производител на калцинирана сода у нас - девненският цех „ Солвей Соди ", стартира осъществяването на план за създаване на апаратура за произвеждане на пара, която ще употребява авансово третирани неопасни локални битови боклуци и биомаса. Писмо за капиталовото желание е импортирано в РИОСВ- Варна от новосъздадената дъщерна компания „ Девня Енерджи ".

Новата мощ би трябвало да проработи до началото на 2026 година и да размени досегашната, която е на твърди вносни горива. Проектът е част от тактиката на компанията, която планува след 2030 година да се приключи потреблението на въглища, а до 2050 година да има нулеви въглеродни излъчвания, заяви изпълнителният шеф на „ Солвей Соди " Спирос Номикос.

Инвестицията в екопроекта ще е към 350 млн. лева, като за последните 25 година в рационализация на завода са вложени близо 1,6 милиарда лева При построяването на оборудването ще се употребява патентована от група Солвей система за филтриране на димни газове, която ликвидира 99% от замърсителите във въздуха. Годишно инсталацията ще оползотворява най-малко 300 000 тона боклуци, намалявайки натоварването на районните депа в Североизточна България. Използването на биомаса ще намали оперативните разноски на земеделските производители, доста ще намалеят и излъчванията на въглероден диоксид на завода.

Източник: Труд

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР