Най-големият производител на химикали в света - германската BASF се

...
Най-големият производител на химикали в света - германската BASF се
Коментари Харесай

Германски и руски гигант заедно ще произвеждат батерии за електромобили

Най-големият производител на химикали в света - немската BASF се сплотява с съветския минен колос " Норилск Никел ", с цел да отговори на възходящото търсене на акумулатори за електрически коли.

Двете компании са договорили доставки на никел и кобалт, които ще бъдат употребявани за произвеждане на акумулатори в нов цех на BASF във Финландия. Споразумението им може да даде нов подтик на европейските старания за основаване на потенциал за произвеждане на батерийни кафези и одобряването на пазар, доминиран от китайските и корейските компании.

Химическият колос BASF ще построи цех за произвеждане на катодни материали за акумулатори в Харявалта, Финландия, в непосредствена непосредственост до цех за преправка на никел и кобалт, благосъстоятелност на " Норилск Никел " - вторият максимален международен производител на никел и главен производител на кобалт, написа Reuters.

 BMW купува китайски акумулатори за €4 милиарда
BMW купува китайски акумулатори за €4 милиарда

Част от тях обаче ще бъдат създадени в Германия

" С инвестицията в Харявалта, BASF ще участва във всички огромни райони с локално произвеждане и по-голяма непосредственост до клиентите, като в допълнение ще подкрепи бързо разрастващия се пазар на електрически коли ", сподели Кенет Лейн, президент на дивизията на BASF Catalysts.

Според анализатори увеличението на пробега на електрическите автомобили ще зависи от напредъка на високотехнологичните катодни химикали, за които кобалтът и никелът са основни съставки.

BASF се насочи към пазара на катоди с поредност от поглъщания и вложения от 2012 до 2015 година и към този момент се конкурира с европейските Umicore и Johnson Matthey, както и с редица китайски снабдители като Beijing Easpring и Ningbo Shanshan.

 BHP Billiton счита да се възползва от взрива на електрическите автомобили
Минен колос се отхвърля от стоманата, с цел да се възползва от взрива на електрическите автомобили

Продажбите на кобалт и никел стават все по-ключови за компанията

Индустрията работи за увеличение на наличието на никел за сметка на кобалта през идващите 2 години в старания за повишение на потенциала за предпазване на сила и икономисване от по-скъпия кобалт, огромна част от който идва от занаятчийските мини в Конго, където нарушаванията на човешките права са всекидневие.

Фокусът към този момент се пренасочва към доставките на никел, като предстоящият взрив на електрическите автомобили ще докара до скок в световните цени на метала, предвижда " Норилск Никел " през август.

Пускането в употреба на завода в Харявалта е планувано за края на 2020 година Той би трябвало да разполага с задоволително индустриален потенциал, с цел да зареди към 300 000 изцяло електрически транспортни средства годишно.

 ABB ще взе участие в плана за европейската
Лидер с бизнес в България влиза в европейската “гигафабрика ” но Tesla

Производствената база ще стартира работа през 2020-а

Този ход е част от проектите на BASF да влага до 400 млн. евро като първа стъпка в построяването на индустриални фабрики за катодни материали в Европа, само че компанията не оповестява какъв брой от тях ще бъдат вложени в Харявалта.

Говорител на BASF удостовери, че групата прави оценка няколко места за следващи вложения, измежду които е Шварцхайде в Източна Германия.

Германският колос сега създава катодни материали от никело-манганов кобалтов оксид в Елирия, Охайо и катодни материали от литиево-никелов кобалтов алуминиев оксид, употребявани в колите Tesla, в дружество в Япония.

Само катодните материали могат да съставляват към 25% от общите разноски за акумулатори, според от цената на кобалта и никела, съгласно брокерската компания Liberum.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР