Най-големият проблем в здравеопазването са многото политическите назначения, коментира министърът

...
Най-големият проблем в здравеопазването са многото политическите назначения, коментира министърът
Коментари Харесай

Здравният министър тропа по масата: Решението ми е твърдо, отивам си! Мисля, че голямата грешка е…

Най-големият проблем в опазването на здравето са многото политическите назначения, разяснява министърът на опазването на здравето Христо Хинков по БНР.
„ Най-големият проблем в опазването на здравето за мен към този момент се обрисува дори не това, че не може да се съчетае частният капитал с държавните лечебни заведения и се получава някаква конкуренция, а това, че има доста политически назначения и че в действителност се вършат главно политически назначения в система, която не е политизирана и не би трябвало да служи на политиката “, сподели министърът.
По думите му става въпрос за назначение на шефове на лечебни заведения и на районни здравни инспекции, като отбелязва, че е видял това през мандата му като министър. „ Мисля че това е огромна неточност “, сподели проф. Хинков.
„ Твърдо е решението ми да не остана в държавното управление след ротацията “, разяснява още министърът. Той сподели, че ще предложи на наследника си да бъде корав, да бъде по-внимателен от него, да бъде почтен и да мисли за хората.
Във връзка с мораториума на износа на инсулин, който изтича през януари, министър Христо Хинков сподели, че е взел решение да удължи тази заповед евентуално с един месец.
„ Проблемът е доста внимателен и на европейско равнище, сега в Европейската комисия се работи върху така наречен нов фармацевтичен пакет, който ще се опита да реши тези проблеми, свързани с легалния реекспорт “, уточни той. По думите му казусът в България е, че не може да се сътвори към момента напълно настояща система, която да управлява пътя на лекарството от изписването му до продажбата му на пациента.
Според Хинков заповедта за мораториум е постигнала резултат, като добави, че има доказателства, че сега няма сигнали за дефицит на инсулин. Той регистрира обаче, че не може още дълго време със заповеди да се стопира реекспортът.
„ Искрено се надявам бюджетът за опазване на здравето да отиде при хората, да отиде при работещите в опазването на здравето, тъй че те да не напущат, да отиде при младите лекари, при специализантите, да отиде за медикаменти, да не се изнасят нерегламентирано тези скъпи медикаменти – да има резултат от този огромен, невиждан бюджет “, разяснява още министър Хинков, като напомни, че става въпрос за над 1 милиарда лв. бюджет за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
Той предизвести обаче, че в случай че не се подхващат и другите ограничения, които да спрат приключването на тези средства, те ще бъдат „ като излята кофа вода в пясъка “.
Във връзка с медийно следствие за разлика в цените на едно и също лекарство от един търговец в частни и държавни лечебни заведения, министърът напомни, че неотдавна в Народното събрание е паднало настояването да се организират публични поръчки от частните лечебни заведения за медикаментите и консумативите, които са по линия на НЗОК. „ Логиката е, че частните лечебни заведения също би трябвало да организират публични поръчки, те обаче бяха предпазени в Народното събрание, очевидно има съществено лоби “, добави той.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР