Най-големият проблем в днешната ситуация е, че доверието, което винаги

...
Най-големият проблем в днешната ситуация е, че доверието, което винаги
Коментари Харесай

Денков: Доверието ми към Габриел бе счупено

„ Най-големият проблем в днешната обстановка е, че доверието, което постоянно съм изразявал към Мария Габриел, беше счупено с този акт. Наистина не мога да допускам по какъв начин това съумя да се случи. “

Това съобщи пред български публицисти в Брюксел министър председателят в оставка Николай Денков. Той взе участие в Европейския съвет - срещата на върха на Европейски Съюз.

Денков имаше поради показания от Мария Габриел лист с министри от кабинета, който тя би трябвало да оглави след ротацията.

„ Преговорният екип от едната страна на масата стана, излезе и ни изненада, когато показа пред президента лист, който не сме одобрявали, и съглашение, което не сме одобрили и подписали. Трябва да се върнем още веднъж на масата на договарянията, с цел да ги довършим и да има България държавно управление “, добави Денков.

И добави:

„ Един министър председател би трябвало да има доверие към това, че ще се оправи със дилемите, без да се поддава на напън. Не мога да си показва друго пояснение на това, което се случи, като се изключи че Мария Габриел е била подложена на тежък напън от други хора. И тя се е поддала. Това е проблем. “

Денков обаче не уточни от кои хора е бил натискът.

В разстояние единствено на няколко минути той даде два разнообразни отговора за бъдещето на финансовия министър Асен Василев. Запитан дали ще го жертва, както желае водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, Денков сподели, че всичко е въпрос на договаряния.

Малко по-късно обаче министър председателят сподели:

„ За да не оставя неверно усещане, няма никаква смяна във връзка с Асен Василев. Това е най-хубавият финансов министър, който познавам. Искам да работя с него. Но би трябвало да намерим метод да излезем от режима „ този сподели нещо на другия “, а да забележим по какъв начин ще съставим кабинет, който ще може да взема решение проблемите. Примерно да събира приходите и да се оправят с проблемите, които всяка една страна би имала, в случай че няма добър финансов министър. “

В договарянията за нов кабинет е обсъждано кой да бъде министър на енергетиката, призна Денков. Но бе безапелационен, че въобще не е споменаван министърът на защитата Тодор Тагарев.

На Европейския съвет на 1 февруари Николай Денков се сбогува с останалите европейски водачи, тъй като се очакваше да бъде завещан от Мария Габриел. Ротацията трябваше да се състои на 6 март.

„ На Европейския съвет има доста водачи, които са идвали, отивали са си, отново са се прибирали. Не съм се сбогувал с никого. Казах: „ Довиждане, може би отново ще се забележим “. И по този начин се разделихме “, разяснява министър председателят обстановката.

Драмата през днешния ден у нас съгласно него е, че би трябвало още веднъж да се стабилизира политическата обстановка, да влезем още веднъж в развой на договаряния, който да ни докара до позитивен резултат.

„ Колкото до обидите, дано припомня, че бях персонално обиждан от разнообразни политици - Делян Пеевски, Делян Добрев. Наскоро и господин Борисов се включи. Никога не сте ме чули да желая опрощение, тъй като в политиката няма място за такива игрички. Не сме в детската градина, не сме в режима „ Ти уважаваш ли ме? “ Трябва да намерим решение “, счита Денков.

Според него фокусът би трябвало да бъде напълно в друга посока - преговорите.

Денков бе запитан кой на кого би трябвало да се обади, с цел да се върне ПП-ДБ на масата за договаряния. Според него това би трябвало да създадат ГЕРБ-СДС, защото мандатът е техен. Но и от ПП-ДБ са подготвени и търсят разновидности, които да бъдат допустими при актуалната обстановка.

Трябва да се употребяват всички благоприятни условия за договаряния, уверен е министър председателят в оставка. Той даде обещание да работи да се осъществя първият мандат. Ако това не стане, ще работи за втория мандат. Но и в двата случая това би трябвало да бъдат национални мандати.

„ Няма напън от европейските сътрудници, а угриженост и терзание, че още веднъж се дестабилизира обстановката, в случай, че през последните 10 месеца постигнахме голям непредвиден прогрес “, отговори Денков на журналистически въпрос.

Според него огромен проблем е че вместо да бъдат на масата за договаряния, страните си приказват през медиите.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР