Най-големият китайски производител на полупроводници SMIC изглежда произвежда усъвършенствани чипове

...
Най-големият китайски производител на полупроводници SMIC изглежда произвежда усъвършенствани чипове
Коментари Харесай

Китай произвежда напреднали чипове въпреки санкциите, но каква е цената?

Най-големият китайски производител на полупроводници SMIC наподобява създава усъвършенствани чипове през последните няколко месеца - макар глобите на Съединени американски щати, целящи да забавят напредъка на Пекин.    Но към момента има някои съществени провокации пред устрема на Пекин да стане по-самостоятелен в полупроводниковата промишленост, защото се задават въпроси по отношение на дълготрайната жизненост на последните му достижения.   Какво е най-новото?    Миналата година глобеният от Съединени американски щати китайски софтуерен колос Huawei пусна на пазара Mate 60 - смарт телефон с 5G съгласуваност и чип, създаден от Semiconductor Manufacturing International Co. (SMIC), употребяващ 7-нанометров развой. Терминът нанометър се отнася до размера на всеки обособен транзистор на чипа, а колкото по-малък е транзисторът, толкоз повече от тях могат да бъдат ситуирани на един полупроводник. Обикновено намаляването на размера на нанометъра води до по-мощни и ефикасни чипове.   

Процесът от 7 нанометра се преглежда като извънредно напреднал в света на полупроводниците, макар че не е най-новият. Но предходната седмица Financial Times (FT) заяви, че SMIC основава нови индустриални линии за 5 нанометрови чипове за Huawei. Това би означавало още по-голям прогрес за най-големия китайски производител на полупроводници. 
Чиповете на Apple да вземем за пример са създадени по 3-нанометров развой.   Защо това е значимо?    Санкциите на Съединени американски щати имат за цел да забавят способността на Китай да създава най-модерните чипове в света, защото софтуерната конкуренция сред двете страни продължава да се разгаря. През 2020 година SMIC беше включена в черния търговски лист на Съединени американски щати, наименуван " Списък на субектите ", което отряза достъпа на компанията до основни задгранични технологии, които биха ѝ разрешили да създава по-усъвършенствани чипове.    През октомври предходната година Съединени американски щати стегнаха рестриктивните мерки, с цел да предотвратят продажбата на чипове за изкуствен интелект и полупроводникови принадлежности на Китай. Вашингтон оказва напън и върху други страни да наложат сходни ограничавания. Една от най-големите стъпки пристигна от страна на Нидерландия предходната година, когато страната публично вкара ограничавания за експорт на " усъвършенствано " съоръжение за произвеждане на полупроводници.   

Нидерландия е дом на ASML - компания, която създава така наречен рисково ултравиолетови (EUV) литографски машини. Това е инструмент, който е от решаващо значение за производството на най-съвременните чипове в огромен мащаб и евтино. 
Но нидерландските ограничавания отиват по-далеч, като лимитират износа на някои по-малко усъвършенствани литографски машини.   Как SMIC се оправя с това?    Експертите считат, че без принадлежности за EUV SMIC мъчно би могла да създава 7-нанометрови и по-малки чипове или най-малко би било скъпо да го прави. Така че, когато предходната година Huawei Mate 60 излезе със 7-нанометров чип, това повдигна доста вежди. Към оня миг специалисти разясняват пред CNBC, че SMIC евентуално употребява по-стари принадлежности, с цел да прави по-усъвършенствани чипове.    Financial Times заяви нещо сходно предходната седмица. Вестникът, базирайки се на двама души, осведомени с проектите на китайския производител, заяви, че той има за цел да употребява съществуващия си ресурс от полупроводниково съоръжение, създадено в Съединени американски щати и Холандия, за произвеждане на 5-нанометрови чипове, което е забележителен прогрес по отношение на 7-нанометровите.     " Сега SMIC работи в доста тясно съдействие и с двата локални производителя на принадлежности, като употребява съществуващата си база от модерни литографски уреди и външен опит, като да вземем за пример този на Huawei, за непрекъснато възстановяване на добивите при процесите с усъвършенствани възли ", изяснява пред CNBC Пол Триоло, асоцииран сътрудник в консултантската компания Albright Stonebridge. " Така че към този момент е допустимо SMIC да продължи да усъвършенства опциите и добивите при 7, а скоро и при 5 нанометра, за дребен брой клиенти, най-много Huawei. "    

Предизвикателствата пред Китай 
Използването на по-старо съоръжение за произвеждане на по-съвременни чипове обаче слага две съществени провокации.    Първото е, че производството на полупроводниците е по-скъпо, в сравнение с в случай че се употребяват по-съвременни принадлежности и машини. Второто е казусът с добива - броят на използваемите чипове, които се създават и могат да бъдат продадени на клиентите. При по-старото съоръжение добивът е доста по-нисък.    FT също по този начин оповестява, базирайки се на трима души, близки до китайските компании за чипове, че SMIC би трябвало да таксува с 40% до 50% повече за продуктите от своите 5-нанометрови и 7-нанометрови индустриални процеси, в сравнение с TSMC при същите възли.    TSMC, или Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, е най-големият и най-модерният производител на чипове в света и създава полупроводници за компании от Apple до Nvidia.    Пранай Котастане, ръководител на програмата за геополитика в региона на високите технологии в Takshashila Institution, изяснява, че SMIC и Китай могат да продължат да влагат пари в процеса, само че в последна сметка разноските ще продължат да се усилват с всяко по-усъвършенствано потомство чипове - в случай че компанията не успее да се снабди с машина ASML EUV.    " SMIC може да преодолее актуалните проблеми, като влага повече пари. Тези вложения могат да дойдат даже от формален Пекин, защото тази сфера се е трансформирала във въпрос на народен авторитет ", споделя Котастане. " Но степента на вдишване на по-високи разноски единствено ще се усилва с всяко последващо потомство чипове. Те ще продължат да се усилват, в случай че Китай не откри съществена и устойчива опция за EUV. "  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР