Най-големият капитал в отношенията между България и Република Южна Африка

...
Най-големият капитал в отношенията между България и Република Южна Африка
Коментари Харесай

Президентът: Най-големият капитал в отношенията между България и Република Южна Африка е подкрепата и връзката между хората

Най-големият капитал в връзките сред България и Република Южна Африка е поддръжката и връзката сред хората, построени още в битката против апартейда. Това съобщи президентът Румен Радев на откриването на изложбата " Българската поддръжка за битката на южноафриканския народ против апартейда и обществената дискриминация “, състояла се в Парка на свободата в южноафриканската столица Претория. Изложбата показва фотоси и документи от български архиви и персонални сбирки, отразяващи приноса на страната ни в битката за независимост и унищожаване на режима на расова и обществена дискриминация. По думите на президента изложбата разкрива дълбоките другарски връзки сред двете страни, които надалеч надвишават откритите дипломатически връзки преди 31 години.

Румен Радев акцентира още, че българският народ постоянно е бил съпричастен и съчувствен към подтиснатите нации и етническите групи. След Освобождението и  възстановяването на своята самостоятелност през XIX век България приема една от най-демократичните конституции в Европа, която постановява, че всеки плебей, стъпил на българска земя, става свободен.  

Много хора откриха леговище в България през идващите турбулентни години, напомни още президентът. През 2023 година отбелязахме и 80-годишнината от спасяването на 50 хиляди български евреи. " Ние сме единствената страна в Европа, съумяла с куража и духа на народа си, да избави своите сътрудници, съседи, съученици “, уточни Румен Радев. В този дух за страната ни беше естествено да поддържа южноафриканския народ в битката му за независимост и да съобщи своята взаимност на политическо равнище, в интернационалната си активност, с отварянето на  нашите университети за студенти и приемането на политически изгнаници. Това, по думите на президента, е била и решителна стъпка за доближаването на народите ни.

" Вярвам, че тази галерия ни задължава да пазим другарските си връзки, да ги насърчаваме и предаваме на бъдещите генерации “, съобщи още президентът в словото си.

На събитието участваха  д-р Наледи Пандор, министър на интернационалните връзки и съдействие, представители на дипломатическия корпус, на българската общественост, както и жители на РЮА, приключили образованието си в България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР