Най-големият и най-напреднал реактор за ядрен синтез в света, JT-60SA,

...
Най-големият и най-напреднал реактор за ядрен синтез в света, JT-60SA,
Коментари Харесай

Япония: Най-големият в света реактор за ядрен синтез е активиран

Най-големият и най-напреднал реактор за нуклеарен синтез в света, JT-60SA, беше пуснат в употреба в японската префектура Ибараки. JT-60SA принадлежи към категорията " Токамак термоядрен реактор ". Реакциите на синтез протичат в камера с форма на поничка и се употребяват магнитни полета за ограничение на извънредно горещата плазма, оповестява.

Дизайнът на токамак е необятно изследван и нормално се употребява за реализиране на следени реакции на термоядрен синтез на Земята. Този пробен реактор е особено планиран да покачва температурата на плазмата до 200 милиона градуса по Целзий и да я задържа там единствено за 100 секунди. Тази дълготрайност доста надвишава опциите на предходните огромни реактори Токамак.

Тестовият шестетажен реактор възпламени плазма за първи път на 26 октомври 2023 година – след 15-годишна фаза на създаване и тестване.

Смята се, че преодоляването на нуклеарния синтез, процесът, който зарежда звезди като Слънцето, ще промени играта в производството на огромни количества чиста сила за облекчаване на световните потребности. Съществува обаче доста софтуерно затруднение пред възпроизвеждането на процеса на нуклеарен синтез на Земята. Поради тази причина учените организират опити с нуклеарни реактори, с цел да схванат по-добре процеса.

Основната цел на този реактор за нуклеарен синтез е да създава чиста непотребна сила. Това значи, че изходната сила би трябвало да надвишава входящата. Това в последна сметка ще откри капацитета на термоядрения синтез като чист източник на сила без въглерод.

Целта е реакторът да провокира обединение на водородни ядра в неговите граници, което води до основаването на хелий, по-тежък детайл. Този развой на синтез освобождава сила под формата на светлина и топлота, имитирайки тъкмо естествения развой, който протича вътре в Слънцето. Накратко, задачата е да се възпроизведе термоядреният механизъм на Слънцето, трансформирайки водорода в хелий и хващане на създадената сила за практическа приложимост на Земята.

JT-60SA е предходник на Международния термоядрен пробен реактор (ITER), ситуиран във Франция, който в този момент се създава и се чака да стартира да действа през 2025 година

Разработването и употребата на JT-60SA е резултат от съдействие, включващо над 500 учени и инженери, както и над 70 компании от Европа и Япония.

Ядреният реактор е самодейност за съдействие сред Европейския съюз и Япония за определяне на нуклеарния синтез като предстоящ резистентен и чист източник на сила.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР